Galériával

2023.07.24. 17:00

Íjak hangjának suhogásától volt hangos Tiszaföldvár határa

Kétdimenziós állatokra, őrsátort szimbolizáló célokra is lőttek a Hadak útján távlövészes versenysorozat tiszaföldvári állomásán. A célzást az erős szél nehezítette.

Pakainé Pusztai Nóra

Hagyományőrző íjak feszültek a tiszaföldvári versenyen

Fotó: Tömösközi Károly

A Hadak útja távcéllövészes íjászverseny következő állomásának adott otthont a tiszazugi város a napokban. Tizenkét állomás és körülbelül tizenegy csapat vesz részt a megméretés sorozaton, legutóbb Tiszaföldváron jöttek össze.

– Összesen tíz cél van, a leghosszabb táv kétszáznegyven lépés – magyarázta Lanyik Mihály szervező, a Nagykunsági Farkasok vezetője.

Tavaly rendeztek először ilyen íjászversenyt Tiszaföldváron. Az előkészületek hosszabb időt vesznek igénybe.

– Kimérjük a lőtávokat, rögzítjük a célokat, hogy ne boruljanak el – sorolta.

A megméretés a Harcos egy napja nevet viseli, játék, élelemszerzés is van a feladatok között.

– Akadnak rafináltabb feladatok, mint például, hogy nádfa mögé kell belőni, mint ahogy régen az ősmagyaroknak is mindenfélét le kellett küzdeni. Várfalat, őrsátrat szimbolizálunk egy-egy céllal – részletezte.

Egyszerre két csapat van a pályán, így forognak. A tábor körüli huszonöt méteres félkört osztják tíz részre, kialakítva a menetirányt. A versenyzők leginkább hagyományőrző csapó és vadászreflexes íjakkal érkeztek. Tiszaföldvárra ellátogattak egyebek mellett Karcagról, Soltvadkertről, Budapestről, vagy éppen a Felvidékről és Erdélyből is. A célzást a nagy szél és a magas fű nehezítette, ám ennek ellenére is jó hangulatban telt a nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában