Jászkunság

2023.07.23. 12:30

Jótékonyan hat a gyerekek érzelmi fejlődésére a négylábú terapeuta

Számos kutatás bizonyította már, hogy a kutyák rendkívül jó hatással vannak az emberekre. Jelenlétükkel nyugtatóan hatnak ránk és csökkentik a stressz-szintünket. A szolnoki Seller Gabriella gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutyakiképző és Szűcs-Nagy Zita terápiáskutya-felvezető a négylábúak jótékony hatásait ismertette hírportálunknak.

Köllő Judit

A szolnoki Seller Gabriella (jobbra) gyógypedagógus, terápiáskutya-felvezető, habilitációs kutyakiképző és Szűcs-Nagy Zita terápiáskutya-felvezető a négylábúak jótékony hatásairól mesél

Fotó: Nagy Balázs

Egy terápiás kutya már csak a jelenlétével is nagy hatással van az emberre. Jótékonyan hat a gyermekek érzelmi fejlődésére, általa növelhető a gyermekek motivációja, valamint az eb segítségével könnyebben kialakítható személyes kontaktus olyan személyekkel is, akik bizonyos nehézségekkel küzdenek és nehezebben lépnek kapcsolatba másokkal, vagy akár a segítő szakemberrel. Seller Gabriella és Szűcs-Nagy Zita három kutyával, Muffinnal, Amyvel és Enzóval együtt látogatott el szerkesztőségünkbe, hogy meséljenek róluk, az oly’ fontos munkát végző állatokról. 

– Többféle állatasszisztált terápia létezik, a kutyákkal viszont azért egyszerű dolgozni, mert mindenre jól kiképezhetők, nagyon szeretik az embereket és együttműködők – kezdte Seller Gabriella, Amy és Muffin gazdája. 

Segítségükkel különböző táborokba, foglalkozásokra, iskolába és óvodába is gondtalanul ellátogathatunk, ahol mindig hatalmas örömmel fogadják őket. A terápiás kutyákkal három fő területen zajlik a munka. Elkülönítjük az állatasszisztált aktivitást, a terápiát és az oktatást.

– Az aktivitás esetében a kutyusok jelenlétének jótékony hatásaira építünk. A terápia egy meghatározott csoportban, meghatározott célokkal zajló komoly gyógypedagógiai vagy pszichológiai munka. Az állataszisztált oktatás keretében iskolákba látogatunk el, és tanórákon segítünk a gyermekeknek játékosabban, könnyeben elsajátítani a tananyagokat. Minden esetben szükséges egy pedagógus és/vagy egy terápiás szakember a foglalkozásokra, aki segíti a munkánkat – tette hozzá. 

A terápiás kutyák elsődleges szerepe a motiváció. Segítségükkel ugyanis olyan feladatokat is szívesen elvégeznek a gyermekek és felnőttek, melyeket más esetben nem. 

– Mindnyájan tudjuk, hogy amit szívesen csinál az ember, belső motivációjának hatására, annak van a legnagyobb fejlesztő értéke a foglalkozásokon – folytatta a gyógypedagógus. 

Egy jó terápiás kutya motiválja és sikerélményhez juttatja az embereket
Fotó: Nagy Balázs

– Egy bátortalanabb, nehezebben bevonható gyermek esetében segítség, ha megfogja a pórázt, és a kutyával együtt csinálják végig például az adott akadálypályát, ez jelentős motiváló erő lehet egy csöppség számára. A táborok és a fejlesztőhetek alkalmával ráadásul kellően színesíteni tudjuk a programot. A kutya feltétlen szeretete, együttműködési készsége és fizikai jelenléte akaratlanul is jobb kedvre deríti, aktivitásra késztetheti az adott embert. 

– A legtöbb gyermeknek van tapasztalata kutyával, így a foglalkozások alkalmával mindig szívesen fogadják a négylábúakat. Ritkán tapasztaljuk azt, hogy tartanak tőlük, de szerencsére a legtöbb esetben tíz perc után mindenki feloldódik, hiszen látja, hogy a társai miképpen reagálnak, illetve azt, ahogyan az eb örül neki és csóválja a farkát – tette hozzá Seller Gabriella. 

A gyógypedagógus hangsúlyozta: az intellektuális adottságokat jelentősen befolyásolni nem tudják, azonban a különféle részképességek jól alakíthatók egy kutyával asszisztált terápia során. A gondolkodás, a nagymozgás és a finommotorika mellett más területek is jól fejleszthetők. Továbbá az ebeknek nagy szerepük van a szociális és társas készségek alakításában is.

 

A tapasztalt Muffint az iskolákban is mindig kitörő örömmel fogadják
Fotó: Nagy Balázs

Enyhén értelmi sérült felnőttekkel is szívesen dolgozik az újonc Enzo

Szűcs-Nagy Zita és kutyája, Enzo még újak a szakmában. Tavasszal kezdték el a terápiás foglalkozásokat gyermekekkel és értelmileg sérült felnőttekkel. 

– Főállásban a gyermekvédelmi területen dolgozom, így mindig gyógypedagógus vagy pedagógus mellett végzem a munkámat – mesélte a terápiáskutya-felvezető. – Van egy állandó csoportunk Enzóval, ahol harminc és ötven év közötti, enyhén értelmi sérültekkel dolgozunk, illetve a nyári időszakban gyermektáborokban is jelen vagyunk. A találkozók során a kutya folyamatosan sikerélményhez juttatja és motiválja az embereket. Megmozgatja és gondolkodásra készteti őket, ráadásul a belső motivációjuk is növekedhet. Egy középkorú férfi például a kutyával való első találkozás során alig mert hozzá közeledni, ma pedig ő az első, aki köszönti, és a tenyeréből eteti Enzót.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában