Jászkunság

2023.07.13. 16:00

Mi kerülhet az útipoggyászba nyaraláskor?

Beköszöntött a nyaralásszezon. Utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy mi lehet az útipoggyászban, s fontos kérdés, hogy milyen engedélyeket kell beszerezni, ha a házikedvenc sem marad otthon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összegyűjtötte legfontosabb szabályokat.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Mindenképpen figyelembe kell venni az úti célt. Az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak. Ha valaki az unió tagállamai között utazik, alapesetben a saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk, így a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek, illetve a háziállat utaztatása, amik korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek – olvasható a NAV honlapján.

További előírásként megtudtuk: érdemes igazolást kérni az orvostól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra. EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel kísérheti gazdáját külföldre, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki. Speciális szabályok vonatkoznak többek között a veszélyeztetett, vadon élő állat- és növényfajokra, azok élő és élettelen egyedeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos, vagy engedélyhez kötött. Az EU-n belül a jövedéki termékek – alkohol, cigaretta, üzemanyag – nem kereskedelmi célú szállításához magánszemélynek nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozás vonatkozhat rájuk.

– A készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél 10 000 euró vagy ennél több készpénz – akár különböző pénznemekben – vagy ennek megfelelő összértékű, készpénz-helyettesítő eszköz van, köteles írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép – hívják fel a figyelmet a szakemberek. További szabályok a NAV honlapján olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában