Szoljon podcast

2023.07.23. 19:23

Mulccsal, komposzttal és levágott fűvel könnyen védhetjük növényeinket

A meleg nyári napsugarak nem csak ránk, emberekre vannak negatív hatással, hanem a növényzetre is. Egy helyi kertművelővel, Papp Károllyal arról beszélgettünk, hogyan tudjuk megvédeni kedvelt fajtáinkat a káros napsugaraktól.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Ránk emberekre is nagy hatással van a forróság, éppen ezért hasonló módon kell óvnunk növényeinket a napsugaraktól, akárcsak magunkat. A legtermészetesebb módja ennek az, hogy árnyékosabb helyre ültetjük azokat, vagy olyan helyet keresünk, ahol a nap nagyobb részében kevésbé érik őket a napsugarak. Továbbá nagyon jó lehetőség az árnyékoló háló használata is, amely megvédi őket az égési sérülésektől, mégis kellő fényt biztosít számukra – részletezte Papp Károly kertművelő.

Általános problémák közé tartozik az, hogy a nagy meleg hatására könnyen elpárolog a víz a földből. A fiatal növényekre fordítsunk különös figyelmet. Gondoskodjunk arról, hogy talajuk mindig nedves legyen, és sose száradjon ki teljesen.

– Használhatunk mulcsot, komposztot, vagy a kertből levágott füvet is, amelyek segítségével beboríthatjuk a földet, így valamilyen szinten ott marad a nedvesség. Ami télen a hidegtől védi a növényt, az nyáron éppen az ellenkező hatással bír: a fakéreg megvédi növényeinket a perzselő melegtől – folytatta. 

– Terítsünk 3–5 centiméter vastag zúzalékot, például szalmát vagy fakérget akár a kert teljes területére, akár adott növények köré helyezhetjük. Vékony rétegben fűnyesedéket is használhatunk, ha nem keveredett közé fű- vagy gyomnövény magja. A mulcs, komposzt vagy a levágott fű megvédi az ágyások földjét a nap sugaraitól, és megakadályozza annak gyors kiszáradását.

A nagy forróság miatt este kilenc és a kora hajnali órákban öntözzük növényeinket.

– Az is jó, ha csak az egyiket választjuk, de napközben és délután semmiképp se öntözzünk. Az esti önözés azért is jó, mert könnyen felszívják magukat növényeink, reggel viszont később párolog el a víz a földből. Akadnak olyan növények amelyek magukat védik, ilyen például a bab és a borsó. Nagy lombot növesztenek és ha ügyesek vagyunk, nem karózzuk ki, csak hagyjuk leomlani, hiszen így védi a földjét.

Július a másodvetések kora, ilyenkor ugyanis bármit elvehetünk a szakértő szerint.

– Tavasszal valamelyest könnyebb a dolgunk, mint ilyenkor, azonban a július kifejezetten alkalmas a növénytermesztésre – hangsúlyozta a kertművelő. 

– Kissé több odafigyelést és gondozást igényel, azonban ültethetünk tökféléket, céklát, padlizsánt, borsót, babot, uborkát és cukkinit is. Innentől kezdve csak annyit tehetünk, hogy megfelelően gondozzuk. Általánosságban elmondható, hogy több figyelmet igényelnek a melegebb időjárás miatt. Ezért eleve úgy vessük el őket, hogy takarásban vannak. A háló alatt egy kisebb mikroklíma alakul ki, ami a növényeknek jót tesz. Fontos tudnivaló, hogy minél alacsonyabbra helyezzük el a hálót, annál magasabb páratartalmat hozunk létre, így könnyen gombásodás alakulhat ki. Fokozottan figyeljünk az esti és kora reggeli öntözésekre, továbbá tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy földjükből ne párologjon el a víz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában