Galériával

2023.07.23. 19:50

Színes programsorozattal ünnepelték az ötvenéves Jászsági Randevút

A nosztalgia, a helyi közösségek erősítése és a szórakozás jegyében rendezték meg szombaton a 34. Jászsági Randevút Jászapátin.

Illés Anita

Harmincnegyedik alkalommal rendezték meg a Jászsági Randevút Jászapátin

Fotó: Pesti József

A kulturális programsorozatot a város szülötte, Mihály Béla világhírű keramikus és látványtervező művész indította útjára 1973-ban. A népszerű rendezvényt nem minden évben tartották meg, de évtizedek óta meghatározza a város kulturális életét. 

A programok összeállításánál a szervezők most is gondoltak minden korosztályra, kicsik és nagyok egyaránt találhattak maguknak szórakozási lehetőséget. A rendezvény része volt ezúttal a XIII. Babfesztivál, melynek főzőversenyén 18 csapat mérte össze gasztronómiai tudását. 

A közös főzés élményét családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek is megtapasztalhatták a vidámsággal fűszerezett eseményen. 

A szakácsok kitettek magukért, igazán pikáns, gazdag ízvilágot kóstolgathatott a zsűri. A csapatok természetesen az ételek díszes tálalására is gondosan odafigyeltek, így az ízítészek bizony nem voltak könnyű helyzetben, hogy kiválasszák a legjobbakat a sok finomság közül. Új programelemként Baby Séf verseny színesítette a gasztrokalandot 21 kis szendvicskészítő mester részvételével. A gyerkőcök nagyon kreatív, zamatos zöldségekkel díszített „mosolygós” szendvicseket készítettek. Miközben a bab a bográcsokban rotyogott, a színpadon egymást váltották a fellépők, a gyerekeket miniállatkert, légvár, arcfestés és kalandakadémia szórakoztatta.  

A Jászsági Randevú egyik látványossága évről évre a lovas, hintós felvonulás, melynek szervezője Ballagó Edit elmondta, hogy most azért volt kevesebb fogat, mert lovas barátaik a jászkiséri hagyományőrző lovasnapon teljesítettek szolgálatot. 

Délután, az ünnepélyes megnyitón Farkas Ferenc polgármester és ifj. Pócs János alpolgármester mondott köszöntőt, majd a résztvevők Mihály Béla emléktáblájához vonultak, ahol a „virágember” munkásságát méltatták, tiszteletére koszorúkat helyeztek el. A megemlékezésen közreműködött a Jászapáti Városi Vegyeskar. Az egész napos programot többek között az NSF Dance Family produkciója, a Jásztánc Alapítvány műsora, az Operett-Musical Voices Társulat operettgálája, Piramis koncert, vízijáték és disco színesítette.  

Babfőzőverseny eredménye:  

  1. Andrási család 
  2. Jászapáti polgárőrök csapata 
  3. Pancsoló kislány és a többiek 

Különdíj: Alvilág konyhája 

Baby Séf verseny eredménye: a legkisebbek győztese Balogh Zsófia, különdíjasa Rusvai Zsóka lett. A nagyobbacskák legjobbjaként Bella Nóra végzett, Mihályi András pedig különdíjat kapott.  

Legendás művészek léptek fel Jászapátin  

Az első Jászsági Randevút ötven évvel ezelőtt, 1973. július elsején rendezték meg. A jubileum alkalmából Andrásiné Ádám Krisztina, a rendezvény háziasszonya időutazásra hívta a közönséget. - Mihály Béla ötlete alapján, a város apraja-nagyja összefogásával rendezték meg az első randevút, ami elsőre nagy sikert aratott. Ezrek váltottak jegyet a szórakoztató műsorra. A korabeli plakát szerint az ülőhely ára 25 forint volt, az állóhely pedig 20 forintba került. Az első randevú kapcsán először hallhattuk Jászapáti nevét a Kossuth rádióban, mint országos rendezvény helyszínét, ahol a rádióból, televízióból ismert művészek találkoztak a jászsági közönséggel. Színpadra lépett többek között Petress Zsuzsa, Lehoczky Zsuzsa, Németh Sándor, Fónay Márta, Horváth Pista, Harangozó Teri, Aradszky László, Hacsek és Sajó szerepében Kibédi Ervin és Hlatky László – osztott meg néhány érdekességet a múltból Andrásiné Ádám Krisztina. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában