Szoljon podcast

2023.07.23. 15:20

Útjára indult a Magyarok Kenyere program a Jászkunságban

Vasárnap elindult a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is. A búzaszenteléssel egybekötött ünnepséget idén Nagykörűben tartották. Az összegyűjtött búzával hazai, és a határon túl élő magyar rászorulókat támogatják a gazdák.

Molnár-Révész Erika

Fotó: Kiss János

– A tavalyi év az aszályról szólt, illetőleg már a 2021-es év is, így a településünkről is egy kicsivel kevesebb búzafelajánlás érkezett. Az idei évben viszont büszkén, és nagy örömmel tudom mondani, hogy bár a hivatalos búzagyűjtés holnaptól kezdődik, de Nagykörű 3.8 tonna, vagyis 38 mázsa búzával már kivette a részét az idei gyűjtésből – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a rendezvényt az idei házigazda, Nagykörű polgármestere vasárnap. Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke az eseményen arról beszélt, hogy a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program már beérett, és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében különösen sikeres, hiszen tavaly innen érkezett a legtöbb felajánlás.

 

Nehéz időkben mindig fontos az, hogy minél jobban összefogjunk, és segítsük egymást

 – hangsúlyozta az elnök.

Az eseményen részt vett dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő is, aki beszédében a gazdatársadalom munkáját, és az azon kívül végzett jótékonysági tevékenységét méltatta.

– A gazdák közössége az év 365 napjában a természet áldásával, vagy éppen nagyon súlyos próbatételi között 24 órás szolgálatban az alázatban végzett kemény munka mellett olyan dolgokat tesznek a társadalom szolgálatára, ami a munkájuk megbecsülése mellett nagyon nagyra értékelendő – mondta a képviselő. Hozzátette, a Magyarok Kenyere program igazi Kárpát-medencei sikertörténet, melynek alappillérei a hit, az alázat, a kitartás, az önzetlen segítség és a jószándék a gazdatársadalom részéről.

A Magyar Agrárgazdasági Kamara országos alelnöke, Zászlós Tibor elmondta, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye nem csak a búza mennyiségében, hanem a kulturális programok minőségében is a legelsők között van az országban.

A gazdák lelkülete itt valóban az adakozásról és a kemény munkáról is szól. Abban az évben, amikor Jász-Nagykun-Szolnok vármegye a legkevesebb búzát tudta termelni az aszály miatt, akkor is a legtöbbet gyűjtötték össze

 – emlékeztetett az alelnök.

Dr. Cseh Tibor András a MAGOSZ főtitkára szerint a 2011-ben útjára indított Magyarok Kenyere program az évek során egyre sikeresebbé vált.

– Ahogy egyre több felajánlás érkezett, a fennmaradó mennyiséget a határon túlra is el tudtul juttatni az ottani rászoruló gyermekeknek, időseknek. Eltelt több, mint 10 év az indulás óta, és a tavalyi nehéz, aszályos évben is több, mint 1000 tonna búzát tudtunk összegyűjteni – mondta. Hozzátette, a programban több, mint 8000 gazda vesz részt, és 200 gyűjtőponton lehet leadni a búzát.

Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gazdákra kifejezetten jellemző a szociális érzékenység.

Ez a szociális térlátás nem engedi a rászorulókat a perifériára hullani, hanem mindig a felemelés, a megsegítés, és mindig az egymás kenyerében való osztozás az, ami a legfontosabb az itt élőknek

 – hangsúlyozta az elnök. 

A beszédek után Fejes János plébános megszentelte a három szekéren érkező, az adományozó vármegyei településeket, járásokat jelképező búzát, majd összeöntötték azokat. 

A rendezvényen elismeréseket is átadtak, a Magyarok Kenyere kisplasztikát három nagykörűi gazdálkodó,Túri András, Volosinovszki Mihály, valamint Molnár Sándor vehette át a program önzetlen támogatásáért.

A jövő évi rendezvényt Tiszajenőn tartják majd. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában