Jászkunság

2023.08.19. 11:25

A fiatalok lelkét is gyógyította a különleges Ágota-tábor

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója közösen szervezte meg az Állami Gondozottak Országos Találkozóját, vagyis az Ágota-tábort. Idén ötvenegy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei fiatal vett részt a tíznapos programon.

Pakainé Pusztai Nóra

Jó hangulatban telt az Ágota-tábor, jászkunsági fiatalok is élményekkel töltötték a tíz napot

Fotó: Gémes Sándor

Az állami gondoskodásban élőknek immár huszonhatodik alkalommal szervezett tábort az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány és a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója. Martfűről utazott a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamásra a tizennégy éves Priger Petra, aki nevelőszülői családban él.

– Először voltam az ÁGOTA Táborban és rengeteg élményt gyűjtöttem. Nagyon jók voltak a csoporttársaim és nagyon-nagyon megszerettem a közösséget – mondta izgatottan a kamaszlány.

Rengeteget foglalkoztak velünk az önkéntesek, elkísértek a különböző helyszínekre. Nekem az különösen tetszett, hogy mindig foglalkoztatva voltunk, tehát nem hagytak el minket, mindig volt valamilyen program és csúcsszuperek

– fogalmazott.

Petra a megszámlálhatatlan élmény közül az önfeledt habpartikat emelte ki, illetve az estéket záró tábortüzet.

– Nagyon megragadt, amikor a tábortűznél csoportosan összegyűltünk, és olyan jót tudtunk ott énekelni. Minden pozitív, ami ott történt, főleg a munkatársak, nagyon kedvesek, megértőek és figyelmesek – tette hozzá.

Priger Petra is részt vett a nagy népszerűségnek örvendő ÁGOTA-szépségversenyen
Fotó: Sándor Judit

A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei nevelőszülői hálózatából 48 gyermek tölthetett el 10 napot az ÁGOTA Táborban, illetve mellettük még 3 lakásotthonban élő gyermek utazhatott el.

Ahogy Boldog Daniellától, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató kommunikációs és marketing munkatársától megtudtuk, a rendezvényen több mint félszász gyermekvédelmi gondoskodásban nevelkedő gyermek táborozhatott, akikkel tíz napon át segítő szakemberek, pedagógusok és terapeuták, valamint képzett önkéntesek foglalkoznak. A segítőkkel és egyéb közreműködőkkel, vendégekkel együtt összesen mintegy ezer fő vett részt az ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központban zajló eseményen.

Ez az egyetlen olyan nyári program, amely nem csupán élményt jelent, hanem terapeutikus jellege miatt gyógyítja a sok traumán átesett, családjukat vesztett gyermekek lelkét, valamint erősíti önbizalmukat. Éppen ezért vált a Gyógyító Szent Erzsébet-táborok részévé

– emelte ki.

Karnok Csaba
A táborban focitornát is rendeztek
Fotó: Karnok Csaba

A táborban csoportos foglalkozásokkal építik, fejlesztik a családjukból kiemelt gyermekek önbizalmát, jövőképét.

– Ettől olyan egyedi hangulatú és hatásos az itt eltöltött idő, amit a gyermekek csak úgy neveznek: „tíznapos mennyország” – hangsúlyozta.

Az ÁGOTA Közösség célja, hogy a vér szerinti családjukat nélkülöző fiatalok megtapasztalhassák az elfogadást, a szolidaritást és azt a feltétlen bizalmat, melyet nem csak az önkéntesektől, de egymástól is kaphatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában