Jászkunság

2023.08.16. 13:30

Amikor nem málna a málna: a hűsítő jégkrém néha csak aromát rejt

A kánikulában az egyik legjobb hűsítő finomság a fagylalt és jégkrém. Valószínűleg a Jászkunságban is mindenkinek megvan a kedvenc íze. Az ízesítés azonban olykor csalóka lehet...

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– A „csokoládés” és a„csokoládé ízű” jégkrém nem ugyanazt jelenti – hívja fel a figyelmet internetes közösségi oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A különbség, hogy előbbi előállításakor – mint minden csokoládés megnevezésű élelmiszer esetében – csokoládé-összetevőt is alkalmazni kell. Ugyanakkor a „csokoládé ízű jégkrém” csak csokoládéízű aromát tartalmaz, a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó irányelveinek megfelelően.

A jégkrémek fantázianeveiből sokszor nem derül ki, pontosan mit rejt a csomagolás, de a termék megnevezése mellett mindig megtalálható a pontos megnevezés.

– Ha ebben az szerepel, hogy valamilyen ízű, akkor az azt jelenti, hogy a jégkrém ízesítése kizárólag aromával történt. Például málna ízű jégkrém esetén a málnaízt aromával érte el a gyártó. E szabály alól csak a puncs képez kivételt – emeli ki a hatóság. 

Jó tudni azt is, hogy a csak aromával ízesített jégkrémek csomagolásán az aroma íze, illetve neve által beazonosítható gyümölcs képe nem jeleníthető meg.

A fagylaltokkal kapcsolatban az árusítóhelyek tisztaságának fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet: a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kell, hogy legyen. A pultot nem érheti közvetlen napfény, se eső, se szél. A tisztaság és rendezettség szintén alapkövetelmény. 

Fontos az is, hogy folyó vizes kanál öblítőt vagy minden tégelyben külön adagoló eszközt, spatulát használjanak. Árulkodó lehet, ha a fagylaltban jégdarabok találhatók, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet. A szennyeződéstől a tölcsért is védeni kell – az a helyes, ha kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában