Példás munka

2023.08.30. 11:31

Az év polgármestere lett Tiszakürt első embere

Bogarasi lányból lett Tiszakürt polgármestere dr. Kiss Györgyné. Évtizedeken át dolgozott a helyi takarékszövetkezetben, ahol a lakosok is megismerték. 1994-től már képviselőként segítette a tiszazugi települést, 2014-ben választották meg először vezetőnek. Elhivatottságával kiérdemelte Az év polgármestere elismerést, melyet a napokban a vármegyeházán vehetett át.

Pakainé Pusztai Nóra

Közel tíz éve irányítja Tiszakürtöt dr. Kiss Györgyné, a napokban Az év polgármestere elismerést vehette át

Fotó: P. Pusztai Nóra

Tiszakürt Dr. Kiss Györgynét, Tiszakürt polgármesterét még a családi gyökerek is a tiszazugi kistelepüléshez kötik, dédszülei is ott éltek. Huszonöt éven át dolgozott a helyi takarékszövetkezetben, a kilencvenes évek óta önkormányzati képviselőként segítette Tiszakürtöt.

1994-től minden ciklusban megválasztottak 2014-ig, amikor polgármesternek indultam. Húszéves önkormányzati képviselőség után mertem elvállalni a feladatot, ami még akkor is idegen volt számomra 

– emlékezett vissza a kezdetekre dr. Kiss Györgyné.

Legnagyobb meglepetésére a legtöbb szavazatot kapta, nem gondolta, hogy megválasztják.

Mikor idekerültem, akkor szembesültem a feladatokkal. Nagy segítségem volt az az önkormányzati dolgozó, aki akkor már negyven éve volt itt. Bemutatott olyan helyeken, ahol őt már ismerék, bevezetett a munka menetébe

 – sorolta az első lépéseket. 

Polgármesterként a teendők sokrétűek, nem elég a lakossági panaszokra reagálni, hanem például a vízszolgáltatóval vagy az építésügyi hatósággal is folyamatosan tartani kell a kapcsolatot. Az elmúlt évtizedben elődei útját járva az útfelújításokat folytatta.

– Különböző pályázati forrásoknak köszönhetően sok utca vált járhatóbbá. Ehhez a testülettel való együttműködésre is szükség volt, ahogy ahhoz is, hogy az önkormányzati épületek megszépüljenek – mondta.

Nem sikerült viszont mindent elérni, amit 2014-ben célként tűzött ki.

– Mai napig nem sikerült győzelemre vinni a szennyvízelvezetés kérdését, ami bármelyik falu életében egy nagyon fontos dolog. Tárgyalások, egyeztetések folyamatosan zajlanak, de még mindig csak a tervezés szakaszában vagyunk – emelte ki. 

Ezzel együtt is pozitívan értékeli az elmúlt közel tíz évet, amit lehetett akár erőn felül is megtett a településért. Elhivatottságát a vármegyei közgyűlés Az év polgármestere elismeréssel díjazta.

–  Egyik délután hazamentem és a postaládában várt a levél, amiben benne volt a hír az elismerésről. Elolvastam és sírva fakadtam örömömben. Először azon gondolkodtam, hogy nem biztos, hogy nekem kellett volna megkapni. De aztán végigvezettem, hogy 62 évesen lettem polgármester, valóban sokat dolgoztam a faluért, az itt élőkért. Bár nem mindenkinek felelek meg, de nem is akarok, viszont ahol tehetem segítek – mondta határozott szerénységgel dr. Kiss Györgyné, aki a következő ciklus helyett a boldog nyugdíjas éveket és a családját választja. 

A bogarasi szőlőkben kapcsolódik ki

Dr. Kiss Györgyné Bogarason nevelkedett, édesapja hamar megkedveltette vele a szőlőtermesztést.

– Anyukám női szabó volt, de én mindig az édesapámmal mentem a szőlőbe, még a pesti iskolából is hazajártam kukoricát kapálni, annyira kedveltem a munkát a földeken – mondta.

Közel egy hektár területen Kövidinka és Kékfrankos terem, a metszést még mindig maga csinálja, ahogy a kötözést és a zöldválogatást is. 

– Legbelül még mindig a bogarasi lány vagyok, bánt, hogy a falu azon részéért nem igazán tudtam tenni. El kellett fogadni, hogy már nem olyan mint gyerekkoromban, a lakosság egyre fogy. A földutakat viszont karbantartattjuk – emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában