Jászkunság

2023.08.08. 11:25

Életveszélyes helyzeteket teremt az utakon az őzek násza

Augusztus közepéig mindenképpen érdemes fokozott figyelemmel vezetni az utakon. Most van ugyanis az őzek nászának időszaka. Az állatok ilyenkor óvatosságukat félre téve jönnek-mennek, kevésbé félénkek, csak az ellenkező nemű fajtársak érdeklik őket. Vármegyénkben is ilyenkor történik a legtöbb vadbaleset.

Kovács Berta

Fejes Zoltán, a Diana VT hivatásos vadásza mutatja a 4-es főút rizikós szakaszát

Fotó: Nagy Balázs

Az őzek násza – az úgynevezett üzekedési időszak – július közepe táján kezdődik és augusztus közepéig tart. Az őzek ilyenkor csak a kiválasztott párjukkal és a vetélytárs bakok elkergetésével foglalkoznak, sokat mozognak és az utakon is félelemérzet nélkül szaladnak át. Forgalmas helyeken így könnyen megtörténik a baj, különösen, ha az autós sem kellően elővigyázatos.

– Vármegyénk fő vadja az őz, a becsült állományuk harmincezerre tehető, ami az országos állomány hét-nyolc százaléka, így a mi vidékünkön is ajánlott figyelmesebben vezetni, mert gyakori, hogy váratlanul átszaladnak jármű előtt az úttesten – erősítette meg Kasuba András, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Vadászkamara titkára. 

Az őzek nászidőszakában történik nálunk a legtöbb vadbaleset. A vármegye egész területén jelen van ez a faj, így mindenütt találkozhatunk vele. Az autósoknak főként ott kell számítania felbukkanásukra, ahol erdős területek találhatók, főként, ha az utat mindkét oldalról fák övezik. Itt akkor is célszerű számolni velük, ha nincs kitéve vadveszélyre figyelmeztető jelzőtábla. 

– Bár ilyenkor egész nap mozognak, az esti vagy a hajnali szürkületi órák a legveszélyesebbek. Ilyenkor jár leginkább a vad és a sofőrök is ekkor látnak legrosszabbul, az emberi szem kevésbé lát jól a gyengébb megvilágításnál – mutatott rá a titkár.

– Az autósoknak nem árt tudnia, hogy két őzre lehet számítani! A sutát ilyenkor kergeti a bak, ha átszalad előttünk az úton egy őz, várható, hogy felbukkan a nyomában egy másik is. Erre sokan nem számítanak – tette hozzá.

Kasuba András azt is elmondta, vármegyénkben a 4-es út a legveszélyesebb a vadbalesetek szempontjából, mivel hosszú és nagy forgalmat bonyolít le. Itt történik a legtöbb őzelütés is.

– Évente átlagosan százhetven-száznyolcvan olyan eset fordul elő vármegyénkben, amikor gépjármű őzzel ütközik. Ezek egy része elkerülhetetlen, bármennyire is óvatos a járművezető. De tudomásul kell venni, hogy a területüket ma már mindenütt utak szelik át, mi, emberek vesszük el az ő élőhelyüket – emelte ki a kamarai titkár.

Szolnok meglehetősen nagy város de az őzek e környéken is nagy számban vannak jelen. A város közvetlen szomszédságában is. Az ártéri erdők is kiváló életterület számukra, itt gyalogosan vagy kerékpáron is sűrűn összefuthatunk vele.

Juhász Zsolttól, a szolnoki Diana Vadásztársaság elnökétől – aki okleveles vadgazda mérnök – megtudtuk, az ő területükön éves szinten mintegy 40-50 őzzel való ütközés történik.

– A Szent István Tisza-híd környéke és a 4-es út turbókörforgalom utáni szakasza a leginkább veszélyes, itt kell leginkább számolni a kocsi elég kiugró őzekkel – mondta.

Az Országos Vadgazdálkodási Adattár alapján vármegyénkben 2022-ben 30 097 egyedre becsülték az őzek állományát. Ebből feltehetően 10 655 példány bak, 10 899 állat suta volt, a gidák számát pedig 8 543 darabra becsülték.

A vadásztársaság kára nagyobb lehet

– A vadgázolásnál csak akkor terheli felelősség a vadásztársaságot, ha az ő tevékenysége folytán következett be az ütközés, például vadhajtást tartottak – mutatott rá Juhász Zsolt. 

– Sokszor a társaságot jóval nagyobb kár éri, mint a gépjárművezetőt. Az autó nem lesz mindig totálkáros, lehet, hogy csak kevéssé törik, vagy horpad be, ha összepuffan a vaddal, Viszont vannak olyan őzek, melyek értéke a másfélmillió forintot is eléri. Nem is mindig szerzünk tudomást az ütközésről, mert ha nem rongálódik meg nagyon a kocsi, a vad pedig el tud menni, nem mindenki jelenti, pedig ekkor is tájékoztatni kellene a társaságot. Az őzek felépítése pedig nem olyan, hogy egy nagyobb ütközést sérülés nélkül átvészeljen, van, hogy belső vérzés miatt több nap alatt pusztul el az állat a sűrűben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában