Üzemelnek a párakapuk

2023.08.21. 17:25

Hőségriasztás: brutális kánikulával tetőzik a nyár a Jászkunságban

Másodfokú (narancs) hőségriasztást rendelt el a Jászkunság területére is csütörtök éjfélig az országos tisztifőorvos. Brutális kánikulával tetőzik a nyár.

Pakainé Pusztai Nóra

A párakapu jó szolgálatot tesz a hőségben. Felvételünk a szolnoki Verseghy parkban örökítette meg Kaposi Miksát

Fotó: Mészáros János

A következő két napban óriási hőségre számíthatunk a Jászkunságban. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki, a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakul.

Ahogy a honlapjukon írják: a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 18 és 21 fok között várható, de a hidegre érzékeny helyeken pár fokkal hűvösebb, a vízpartokon, nagyobb városokban kissé enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 31 és 36 fok között valószínű – közölték.

A hőséget természetesen mindenki megpróbálja átvészelni: a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai például már a korai órákban úton vannak reggelente, hogy a közterületek növényeit megöntözzék. A hőség a növényekre is hatással van, az elmúlt napok ugyanis csak elszórtan hoztak záporokat, így az augusztus eleji esős időben átnedvesedett talaj sokat száradt.

– A talaj felső rétege még országszerte tartalmaz kellő nedvességet, de a mélyebb rétegek az Alföldön nagy területen kritikus közelien szárazak – tért ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az agrárhelyzetre is. – A kukorica és a napraforgó jellemzően jó állapotban van a tiszántúli területeken is. A folytatásban a hét végéig még szórványosan kialakulhatnak záporok, zivatarok, majd a jövő hét nagyobb részében többnyire napos, meleg, száraz idő segíti majd nyári növényeink érési folyamatait – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában