Galériával

2023.08.14. 11:25

Mutatjuk az első fotókat a rejtélyekkel teli szolnoki temetőről

A tizenkilenc sír a különböző temetkezési módokat tárja fel előttünk.

Mészáros János

Az ásatásokból válogatott tárgyak és eszközök érzékeltetik, hogy hová jutott el a múzeum régészeti gyűjteménye a huszonegyedik századra

Fotó: Mészáros János

Ezt látták a csillagok – Másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok megyében címmel új régészeti állandó kiállítás készül a Damjanich János Múzeumban a Magyar Géniusz Program támogatásával. A készülő új tárlat a vármegyében az utóbbi közel húsz évben feltárt temetők anyagát tárja látványos formában a közönség elé. 

A sort egy újkőkori sír nyitja és egy középkori zárja majd. A kora ősszel megnyíló tárlat a vármegye kiemelkedő régészeinek a munkásságát ismertető tablókkal kezdődik, melyeken a szolnoki intézményben jelentős szerepet betöltött öt személy – Hild Viktor, Balogh Béla, Kaposvári Gyula, Csalog Zsolt és Stanczik Ilona – életútját összegzik. 

A kiállítás központi egysége az a fiktív temető, ahol tizenkilenc sír mutatja be a különböző temetkezési módokat. Az ásatásokból válogatott tárgyak és eszközök érzékeltetik, hogy hová jutott el a múzeum régészeti gyűjteménye a huszonegyedik századra. Kelemen Angéla régész vezetésével Méri Tibor és Széplaki Szilárd munkatársak segítenek a látványos sírok kialakításában. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában