Évforduló

2023.08.21. 19:42

Muzsikával, szabadtéri kiállítással ünnepelt a Jászsági Hagyományőrző Egylet – videóval, galériával

Hangulatos szabadtéri tablókiállítás nyílt a Jászsági Hagyományőrző Egylet fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából Jászberényben. A Zagyvaparti sétányon látható életképek a hagyományőrző közösség történetének főbb állomásait, eseményeit mutatják be.

Illés Anita

A tablókon látható életképek a hagyományőrző közösség történetének főbb állomásait, eseményeit mutatják be

Fotó: Pesti József

A Jász Banda muzsikája vezette fel a Jászsági Hagyományőrző Egylet megalakulásának tizenötödik évfordulójára szervezett ünnepséget a közelmúltban a Zagyvaparti sétányon. 

– A Jászsági Hagyományőrző Egylet azzal a küldetéstudattal jött létre 2008 májusában, hogy tagjaival megismertesse a Jászság történelmét, régi szokásait, hagyományait elméletben és gyakorlatban egyaránt. Ez a tudás azonban nem maradt zárt körben, hiszen a nagyközönség számára is készítettek műsorokat, előadásokat, amelyeket széles körben bemutattak a Jászságban, szerte az országban, sőt még külföldön is – emlékezett vissza a kezdetekre Gál-Dobos Beáta, kulturális menedzser. 

Kiemelte, hogy mai rohanó világunkban is fontos a közösséghez való tartozás, mert számtalan élménnyel, értékkel gazdagítja az ember életét. 

A csoport eddigi működésének első nagy vállalkozása a jász lakodalmas felelevenítése volt, amelyet 2010 augusztusában a Nyíregyháza-Sóstói Múzeumfaluban adtak elő.  

– Repertoárjuk mind tartalmában, mind formájában nagyon széles. Viselet- és szokásbemutatókat tartanak, de színpadra rendezett népi és polgári életet bemutató előadásaik is sikeresek. Műsoraikkal nemcsak szórakoztatnak, hanem sok esetben meg is mérettetnek. 2016-ban első alkalommal utaztak Adácsra, ahol a Falusi Színjátszók Országos Találkozóján az Élet a Morgóban című darabjukkal ezüst minősítést értek el. Ezt követően ugyanezen a fesztiválon a Jász kamukéró című produkciójuk bronz minősítést kapott és hagyományőrző munkájukért különdíjban részesültek. 2018-ban az Asszonyok című előadásukat a zsűri ezüst, 2019-ben a Hogyé adja gazduram? című vásári játékukat bronz minősítéssel ismerte el – tudtuk meg Gál-Dobos Beáta ismertetőjéből. 

A hagyományőrzők rendszeresen fellépnek jászberényi, jászsági rendezvényeken, történelmi emlékünnepségeken, az elszármazott jászok településein, de több alkalommal adtak már műsort Szolnokon, Budapesten, Szentendrén, Kapolcson a Művészetek Völgyében és a Hollókői Várjátékokon is. Az országhatáron túlra is többször eljutottak, így nagy sikerrel szerepeltek Franciaországban, Lengyelországban és Gyimesközéplokon. Ebben az évben Dél-Franciaországban léptek fel. 

Az elmúlt tizenöt év munkáját számos díjjal jutalmazták. 

A csoport 2015-ben elnyerte Jász-Nagykun-Szolnok Megye Területi Prima díját. Jászberény önkormányzata 2019-ben Sipos Orbán Kulturális és Művészeti Díjjal ismerte el a hagyományőrzők munkáját. Tavaly Déryné Emlékplakettet kaptak. 

Az egylet a Jász Múzeumban működik, művészeti vezetője Hortiné dr. Bathó Edit. A Zagyvaparti sétányon kiállított tablók felidézik a csoport által színpadra vitt darabokat. Megható pillanatok, mókás történetek elevenednek meg a képeken, melyek időutazásra hívják a nézőt többek között a békebeli kávéházak, a régi vásári forgatag és lakodalmak világába. Számos életkép mesél a téli és tavaszi ünnepkör szokásairól, a tanyasi estékről és a jászkun redemptióról.

Az utolsó felvonásra készülnek

A Jászsági Hagyományőrző Egyletnek jelenleg 38 tagja van. Jászberényből, Pusztamonostorról, Jászfényszaruról, Jászjákóhalmáról, Jászfelsőszentgyörgyről és Jászapátiról is csatlakoztak lelkes hagyományőrzők a közösséghez. Új darab bemutatójára készülnek ebben az évben. Hortiné dr. Bathó Edit, a csoport művészeti vezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy Az utolsó felvonás című darab Déryné Széppataki Róza jászberényi születésű színésznő utolsó napját, 1872. szeptember 29-ét jeleníti meg. A magyar nyelvű színjátszás ünnepelt primadonnája ezen a napon méltatlan körülmények között hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában