Bejelentés

2023.08.25. 06:55

Nagy lehetőség előtt a Tisza-tó: többmilliárdos projektek fejlesztik a térség ökológiai egyensúlyát

Hiánypótló beruházással fejlesztik a Tisza-tó vízvédelmi és ökológiai egyensúlyát, melynek hatása kiterjed a gazdaság, valamint a turizmus területeire is – árulta el hírportálunknak Galó Anita, az „Alföld Szíve” Térségi Turisztikai Egyesület és a Tisza-tavi Turisztikai Kerekasztal titkára.

Köllő Judit

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Mészáros János

Mint megtudtuk, a Tisza-tó Térsége Fejlesztési Tanács egyedülálló lehetőséget kapott a kormánytól, azt, hogy a Tisza-tó térségében egyedi forrás biztosításával olyan beruházásokat valósítsanak meg, melyek a Tisza-tó térségének fejlődését szolgálják. 

A témában csütörtök délután sajtótájékoztatót tartottak Abádszalókon, ahol felszólalt Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár, F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, a Tisza-tó miniszteri biztosa, Szabó Zsolt országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács és a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke, dr. Juhász Attila Simon, a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács alelnöke, a Heves Vármegyei Önkormányzat elnöke és Balogh Gyula, Abádszalók polgármestere. 

Az eseményen összesen 17 projektjavaslatot vázoltak fel, melyek illeszkednek a Tisza-tó vízminőség- és vízvédelmi, ökológiai fenntarthatóságához kapcsolódó céljaihoz, továbbá a térség turisztikai vonzerejének és a turisztikai szolgáltatásainak színvonalemeléséhez is, melyeket a döntéselőkészítő bizottság támogatását követően a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács is egyöntetűen elfogadott. A támogatott projektek összköltségére 1 710 501 000 forint, megvalósításuk határideje 2024. október 31. 

A nyertes projektek Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére terjednek ki, ahol a Hevesi, a Füzesabonyi, a Kunhegyesi, a Tiszafüredi és a Karcagi járás területeit kívánják fejleszteni, különös figyelmet fordítva a hevesi és kunhegyesi területre.

A titkárvezető tájékoztatása szerint a projektek támogatási szerződéseinek aláírása folyamatban van, melyről a későbbiekben bővebb információval szolgálnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában