Szolnok

2023.08.10. 11:39

Pluszpontokat szerezhetnek a jövő évi felvételihez az Önkéntes Katonai Szolgálatot teljesítők

Egyedülálló lehetőséget kínál a Magyar Honvédség azoknak a fiataloknak, akiknek a ponthatárok kihirdetése nem hozta meg a várt eredményt. Jövőre pluszpontokkal vághatnak neki a felvételinek mindazok, akik sikeresen teljesítik az Önkéntes Katonai Szolgálat kiképzését.

Mészáros Géza

A diáklányoknak is van lehetősége csatlakozni a Magyar Honvédséghez

Forrás: Magyar Honvédség

– Akik idén esetleg nem nyertek felvételt, vagy egyéb okokból kell elhalasztaniuk felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve szeretnék megtapasztalni milyen a katonalét, azok számára kiváló lehetőség az ez év szeptemberében negyedik alkalommal induló Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) – tájékoztatta  hírportálunkat Terenyi Krisztina őrnagy.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vármegyei vezetője arról számolt be, hogy a 2024/2025-ös tanévtől megváltoznak a felsőoktatási felvételi eljárás pontszámítási szabályai. Az 500 pontos rendszerben a tanulmányi és érettségi eredményekre legfeljebb 200-200 pont szerezhető. A felsőoktatási intézmények további maximum 100 pontot adhatnak az általuk meghatározott egyéb követelményekre, eredményekre. Mindez viszont nem érinti az Önkéntes Katonai Szolgálat teljesítésért járó többletpontokat.

Aki elvégzi a 6, illetve 12 hónapos kiképzést, az biztosan megkapja az őt megillető 16, 32 vagy 64 pontot. Így az is lehetséges, hogy a diák 500-nál is magasabb pontszámmal vághat neki a felvételinek.

– A program első része egy kéthónapos alapkiképzésből áll, mely során a katonai érintkezés és a fegyveres harc alapvető ismereteit sajátíthatják el a résztvevők. Ennek végén mindenki eldöntheti, hogy az alapképzést folytatja, vagy átmegy valamelyik műveleti besorolású alakulathoz, így akár harckocsizó, ejtőernyős vagy búvár kiképzést is választhat – sorolta a lehetőségeket az őrnagy.

Az alapképzés hathónapos teljesítésével 16 pont és a mindenkori minimálbérnek megfelelő illetmény, míg a speciális szakfelkészítés esetén 32 többletpont és a garantált bérminimum jár. Hat hónap után további fél évig lehet még folytatni az ÖKSZ-programot. Ezzel műveleti besorolású alakulatnál 64 pluszpontot lehet szerezni

– mondta.

– Az Önkéntes Katonai Szolgálat, mint a neve is mutatja, önkéntes, bármikor megszüntethető. Ugyanakkor már a kiképzés közben is bárki dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, vagy katonai elhivatottságát tanulmányai folytatása, illetve civil munkája mellett tartalékosként bizonyítja – tette hozzá.

Az Önkéntes Katonai Szolgálattal többletpontokhoz juthatnak a fiatalok
Forrás: Magyar Honvédség

– A kiképzések szeptember 11-én indulnak, tervezetten az ország valamennyi vármegyeszékhelyén, a Magyar Honvédség területvédelmi ezredeinél. Azok, akik teljesítik az ÖKSZ-program második ciklusát, megfelelnek a missziós feltételeknek és részt vesznek missziós felkészítésen, azok annak sikeres elvégzése után tartalékos vagy szerződéses jogviszonyban missziós szolgálatot is vállalhatnak.

A kalandvágyó fiatalok megtalálhatják számításaikat a katonaságnál
Forrás: Magyar Honvédség

– Aki elmúlt 18 éves, rendelkezik magyar állampolgársággal, próbára tenné magát fizikailag és szellemileg, ugyanakkor a civil életben is hasznos ismereteket szeretne elsajátítani, az augusztus 31-ig jelentkezhet az iranyasereg.hu karrieroldalon, valamint a fővárosi és a vármegyeszékhelyek toborzó ügyfélszolgálati irodáiban. Szolnokon a Táncsics Mihály utca 5-7. szám alatti épületben – hangsúlyozta Terenyi Krisztina őrnagy, irodavezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában