Szoljon podcast

2023.08.29. 17:21

Sült a bodag, rotyogott a lecsó – családi napot tartottak a Szandaszőlősi Szolgáltató Pontban

Konyhakertet művelnek, tyúkokat tartanak, de kulturális és közösségépítő programokon is részt vesznek azok a szandaszőlősi Katona út környékén élő hátrányos helyzetű családok, akik rendszeresen járnak a helyi Szolgáltató Pontba. Az intézményben kedden hangulatos családi napot tartottak, ahol roma ételeket is lehetett kóstolni.

Molnár-Révész Erika

Nagy bográcsban főtt a lecsó, melyet hagyományos cigánytésztával kínáltak Szandaszőlősön

Fotó: Mészáros János

Nagy bográcsban főtt a lecsó, melyet hagyományos cigánytésztával kínáltak Szandaszőlősön a Szolgáltató Pontban kedden tartott családi napon. A hozzávalók egy része helyben „termett”, ugyanis zöldégeskert, valamint tyúkketrec is áll a másfél éve megnyílt épület udvarán. A konyhakert program is abból a 3.6 millió forintos támogatásból valósult meg, melyet Pro Filii Alapítvány pályázatán nyert az intézmény.

– Ebből idén januárban három család kapott kályhát, és tíz festékkészletet osztottunk ki, mellyel az egész lakást ki lehet festeni. A pénzből ezt a családi napot rendeztük meg, illetve közösségi konyhakert programot indítottunk. Paradicsomot, paprikát, kukoricát, padlizsánt és tököt termesztünk. Vannak tyúkjaink is, tizenötöt vásároltunk, melyek tojásait is felhasználtuk. Szeretnénk a teje miatt kecskét vásárolni, illetve gyógynövényeket is a még pályázatból.

Az intézményvezető elmondta, a szolnoki szegregátumokban működő szolgáltató pontok célja – ahogy a szandaszőlősinek is – a felzárkóztatás. Mosdási és mosási lehetőséget biztosítanak az itt élőknek, közösségi és kulturális programokat kínálnak, Szandaszőlősön tanodát is működtetnek.

Az eseményen dr. Kállai Mária, a térség országgyűlési képviselője, és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is részt vettek.

– Ez egy fantasztikus kert. És fantasztikus az is, hogy azok a gyerekek, akik itt serénykedtek nyáron, otthon is megcsinálják, és a kertjükben is ültetnek paradicsom és paprikapalántát – mondta az országgyűlési képviselő.

Szalay Ferenc polgármester arról beszélt, csak annak van jövője, aki mögött van valamilyen tudás, képzettség.

– Az itt dolgozó emberek mind azon vannak, hogy ezeknek a gyerekeknek jó legyen, hogy általános iskolát végezzenek, érettségizzenek, szakmát szerezzenek, aki pedig tud, menjen egyetemre. Ha ez a cél, ez az üzenet is. 

Az integráció ezen múlik, hogy hogyan akar a társadalomba beilleszkedni valaki, legyen bármilyen a bőrszíne

– hangsúlyozta a városvezető.

A hangulatos családi nap a bodag, vagyis cigánykenyér megtörésével, majd a lecsó közös elfogyasztásával ért véget.

A Podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában