Jászkunság

2023.08.31. 17:00

Tetőzik a parlagfű pollenszórása, változnak a tünetek

Némi enyhülés után a hétvégére újra folytatódhat a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka. Az orrfolyás és tüsszögés mellett a nehézlégzés is megjelenhet a tünetek között.

Pakainé Pusztai Nóra

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Pesthy Márton

A lehűlés miatt átmenetileg némiképp csökkent a levegőben a parlagfű virágporának mennyisége a Jászkunságban is, ám a hétvégére várhatóan ismét megemelkedik, országosan a nagyon magas szintet éri el, folytatódhat a csúcsidőszak. 

Ahogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ honlapján fogalmaztak, a parlagfűre érzékenyeknél az eső hatására egyes tünetek – mint az orrfolyás, tüsszögés – enyhülhettek, azonban a kisebb méretű allergén részecskék feldúsulása miatt más panaszok, mint például nehézlégzés jelentkezhetett.

A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. A tünetek enyhítésére javasolt a pollen-előrejelzés folyamatos követése

 – tanácsolták. 

A parlagfű pollen koncentráció országos napi átlagának alakulása 2023-ban és 2022-ben is magasabb volt, mint a  sokéves átlag.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában