Változásokat hoz az ősz

2023.08.23. 11:25

Bezárás, átszervezések: másik intézményben kezdi a tanévet negyven karcagi általános iskolás

Hol kezdik a tanévet a bezárt Karcagi Arany János iskola tanulói, milyen átszervezések voltak még a Karcagi Tankerületben, illetve van-e elég pedagógus? Sági István tankerületi igazgatót és a két új karcagi iskola igazgatóját kérdeztük a témákról.

Daróczi Erzsébet

Sági István az új karcagi intézményvezetőkkel, Plósz Csillával (középen) és Szentesiné Nánási Tündével egyeztet

Fotó: Daróczi Erzsébet

 – A pedagógusellátottság minimálissal nehezebb, mint az előző nyáron volt, a nyelvszakoknál, egy-két főtárgynál előfordulnak hiányok, de bízom abban, hogy a folyamatos álláshirdetésekkel ezek megoldódnak. Egyeztetünk az önkormányzatokkal is, hogy a jelentkező pedagógusok lakhatási, utazási körülményeihez járuljanak hozzá. Igyekszünk enyhíteni a pedagógushiányt azzal is, hogy tanulmányi szerződéseket kötünk a kollégákkal – mondta hírportálunknak Sági István tankerületi igazgató.

Arról is szót ejtettünk a vezetővel, hogy egy korábbi bírósági döntés miatt megszűnt Karcagi Arany János Általános Iskola tanulói máshol kezdik a tanévet. 

– A negyven gyermek a Kiskulcsosi és a Kováts Mihály Általános Iskolában kezd, a jogszabályoknak megfelelően került sor az ő megfelelő intézménybe való besorolásukra, a szülőkkel az előzetes egyeztetések után. A bírósági döntés miatt kellett ezt a deszegregációs tervet végrehajtani, figyelnünk kellett arra is, hogy az abban foglaltaknak megfeleljünk, azaz a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek arányosan legyenek az intézmények és az osztályok között elosztva, de az „aranyos” nyolcadik évfolyamot együtt tartottuk. Jogszabályi változások miatt tiszta profilú intézményeket hoztunk létre Karcagon és Mezőtúron. Önálló lesz a művészeti iskola és az általános iskola, de nem éri hátrány a gyermekeket – részletezte az igazgató.

A fegyverneki iskolánknak Örményesen van tagintézménye, a felsőben a jogszabály minimum 14 fős osztálylétszámot ír elő, mivel ez több osztályban kevesebb, a felsősök más iskolákban kezdenek, az alsó tagozat változatlanul működik az örményesi tagintézményben 

– tudtuk meg Sági Istvántól, aki elmondta, Mezőtúron is hasonló helyzet miatt kellett bezárniuk az egyik feladatellátási helyet. 

A Karcagi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola helyett Karcagi Kováts Mihály Általános Iskola az új nevünk, a Kálvin utca 9. a székhelyintézmény, a Kiskulcsosi iskola pedig a tagintézményünk 

– ezt már Szentesiné Nánási Tünde megbízott igazgató mondta. A Karcagi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola megbízott igazgatója Plósz Csilla lett, akitől megtudtuk, a képzési paletta változatlan – billentyűs, fafúvós, rézfúvós, vonós, ütős, magánének, képzőművészet tanszakok indulnak. 

Új pedagó­gusokat is köszönthetnek a cselló és gitár tanszakon. Van még néhány tanulói helyük, így szeptemberben pótbeiratkozást tartanak. 

Sági Istvántól azt is megtudtuk, hogy a tankerület iskoláiban jelentős felújítások, karbantartások voltak, 52 millió forintot költöttek beázások megszüntetésére, padozatcserére, mosdók felújítására, festésre. Folyamatban vannak pályázati fejlesztések az intézményeik elektromos rendszerének felújítására 300 millió forint értékben. 

Hozzátette: folyamatos a fejlődés, az Okostanterem-programmal megszépül egy-egy tanterem a berekfürdői, a kunmadarasi, a tomajmonostorai, a kunhegyesi, a tiszaszentimrei és a túrkevei iskolákban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában