X. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia

2023.08.12. 10:30

Zarándokhellyé válhat Hodorog Luca nyughelye a jászberényi temetőben

Luca néni emberségére, hagyománytiszteletére és magyarságára emlékeztet az új kopjafa.

Illés Anita

Az 1990-ben elhunyt moldvai csángómagyar énekesre emlékeztek a Fehértói temetőben

Fotó: Pesti József

A X. Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia pénteki zárónapján új kopjafát avattak Hodorog Luca (1920-1990.) moldvai csángómagyar énekes nyughelyén a jászberényi Fehértói temetőben. 

Az erdélyi Kelemen Fehér Dénes felajánlásából készült el a csángó, székely, magyar szimbólumokkal díszített emlékoszlop. Hodorog Luca 1990-ben hunyt el Jászberényben, utolsó kívánsága szerint magyar földbe temették el. 

A Kárpát-Haza Klub tagjai szeretnék, ha a csángómagyar énekes nyughelye a Fehértói temetőben zarándokhellyé válna – hangzott el a kopjafa avató ünnepségen. 

Muhari Ferenc diakónus mondott imát és szentelte fel a kopjafát Hodorog Luca nyughelyénél
Fotó: Pesti József

– Luca néni egész életét átszőtte az Isten iránti szeretet, földi élete igazi istenszolgálat volt. Rendkívüli énektudása által ismerte a latin nyelvű egyházi énekek szövegeit, dallamait, rendszeresen részt vett a szentmiséken és virrasztásokat vezetett. A kereszt, a kopjafa emlékeztessen mindenkit Luca néni emberségére, hagyománytiszteletére és magyarságára – mondta Muhari Ferenc diakónus. 

Miután felszentelte az emlékoszlopot, a jelenlévők koszorúkat helyeztek el Hodorog Luca sírjánál.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában