Kötelező protokoll

2023.09.11. 13:55

A szolnoki Hetényire idén még nem volt panasz az elhunytak ellátásával kapcsolatban

Két, eddig ismeretlen személyazonosságú, méltatlan körülmények között tárolt holttestre bukkantak nemrég a budapesti Péterfy utcai kórház patológiáján. A boncmestert és segédjét az eset után azonnal kirúgták, a rendőrség vizsgálatot indított. A hír kapcsán megkérdeztük a Hetényi Géza Kórházat arról, hogy milyen protokoll vonatkozik az elhunytak ellátásra, tárolására.

Molnár-Révész Erika

A szolnoki Hetényi Géza Kórház bejárata

Fotó: Nagy Balázs

A halottak ellátását szigorú jogszabályok írják elő, alkalmazásuk valamennyi egészségügyi intézményben kötelező. Éppen ezért keltett teljes megdöbbenést a fővárosi Péterfy kórház esete, ahol méltatlan körülmények között tárolt, még a nyilvántartásban sem szereplő holttesteket találtak a patológián. 

Az eset kapcsán megkerestük a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórházat is. Piroska Miklós főigazgató válaszában leszögezte, az elhunytak ellátásával kapcsolatban az intézményre betegpanasz idén még nem volt.

– Intézményünk külön előírással szabályozza a kórboncolás és a kórboncolás mellőzésének rendjét. A patológiai osztály biztonsági programja a kórboncolás során betartandó szabályokat tartalmazza, amit az osztályvezető és a higiénés főorvos ellenőriz. Kórházunk halottellátási protokollja rendelkezik arról is, hogy az esetlegesen jelen lévő, vagy a halál beállta közben megérkező hozzátartozók bemehessenek elhunyt szerettükhöz. Minden esetben felhívjuk a hozzátartozók figyelmét, hogy minél hamarabb keressenek fel temetkezési vállalkozót, valamint, hogy az elhunyt öltözékét a temetkezési szolgáltatónak, vagy a patológiai osztályon munkanapokon délelőtt 11 órától délután 13.30-ig adják le – ismertette a főigazgató. 

Hozzátette, a hozzátartozóknak munkaidőben egy telefonos elérhetőséget biztosít a kórház, hogy előre egyeztetett időpontban méltó körülmények között vehessenek búcsút szerettüktől. 

Mint megtudtuk, a Hetényi kórház Patológiai Osztályán összesen 84 holttest tárolására és hűtésére van lehetőség mindaddig, amíg a hozzátartozó, – ha ilyen nem található – az önkormányzat gondoskodik a temetésről. Piroska Miklós elmondta, jelenleg nincs hatályos rendelkezés a holttestek tárolási idejére vonatkozóan. Az elhunytak tárolása 6 Celsius fok alatt történik, a boncolást követő rekonstrukció után újból lemossák a testet, majd a hűtőbe helyezik.

– Az emberi élet tiszteletben tartása nem ér véget a halál bekövetkeztével, kórházunk mindent megtesz a szerettüket elvesztő hozzátartozók fájdalmának enyhítése érdekében – hangsúlyozta a főigazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában