Csípnek minket

2023.09.19. 10:30

Sokkal több volt a szúnyog idén a Jászkunságban, mint a korábbi években

Idén sokszor olyan területeken is nagy számban jelentek meg a szúnyogok, ahol korábban nem kellett gyéríteni. A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint sok munkát adott ebben az évben a szezon a szakembereknek.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékozatása szerint a tavalyi aszályos, csekélyebb szúnyogártalommal érintett év után az idei szezon különösen sok munkát adott a szakembereknek. 

A korábbi évekhez képest nagyobb területen zajlott biológiai lárvagyérítés, a légi és földi technológiák alkalmazásával végzett kezelések már április első hetében elkezdődtek. A szúnyoglárvákat elpusztító biológiai készítményt a Balatonnál, a Velencei- és Tisza-tónál, valamint a jelentősebb folyók mentén, összesen 36 270 hektárnyi területen alkalmazták.

A csapadékos tavasz és nyár kedvezett a csípőszúnyogok szaporodásának, sokszor olyan területeken is nagy számban jelentek meg, ahol korábban nem kellett gyéríteni. A katasztrófavédelem által koordinált szúnyoggyérítés elsődlegesen a víz közeli településekre terjed ki, amelyeken a szúnyogok számát csak szervezetten, régiós szinten lehet eredményesen csökkenteni. Összesen 1089 településen és Budapest nyolc kerületében került sor a kifejlett szúnyogok elleni védekezésre, a legfertőzöttebb helyeken több alkalommal is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában