Tesztüzem

2023.10.26. 09:33

A fővárostól Jászberényig közlekedett a Volánbusz új, hibrid tesztjárműve

Hibrid járművet tesztel a Volánbusz. Az új modell a főváros és Jászberény között rótta a kilométereket ezen a héten.

Rimóczi Ágnes

Illusztráció

Forrás: MW archív

Fotó: Nagy Balázs

Egy újabb autóbusz próbaüzemével folytatja az idei járműteszteket a Volánbusz: ezúttal a német Daimler Buses GmbH buszgyártó egyik legújabb büszkesége, a tavaly bemutatott Mercedes-Benz Intouro K modellje tűnik fel a magyar utakon. Az „intercityt”, azaz a helyközi forgalomba szánt, hibrid-dízel meghajtású járművet az utazóközönség e hét csütörtökig próbálhatja ki Budapest és Jászberény között.

Ahogy arról a Volánbusz Zrt. közleményében beszámolt: alig egy év leforgása alatt ez a negyedik jármű, amelyet a Volánbusz tesztelésre kapott. 

– Múlt év októberében egy Credobus Econell 12 Next futott a főváros agglomerációjában, májusban Békéscsabán egy Mercedes-Benz eCitaro NMC3-mal ismerkedhettek meg a helyiek, Székesfehérváron pedig ugyancsak egy elektromos busz, az IVECO E-WAY GX 337 mutatkozott be júliusban a városlakóknak. Az Omnibus Hungária Kft.-nek köszönhetően most a német Daimler Buses GmbH legújabb helyközi-elővárosi forgalomba szánt hibrid modellje, a Mercedes-Benz Intouro K érkezett utasforgalmi próbafutásra a Volánbuszhoz – részletezte a társaság kommunikációs igazgatósága. Mint megtudtuk: a jármű október 26-ig közlekedik Budapest és Jászberény között, tervezett futásteljesítménye meghaladja a napi 230 kilométert.

A tesztjárműben található (a Citaro C2-ből már ismert) 48 V-os, úgynevezett lágyhibridrendszer alacsonyabb fogyasztást és így gazdaságosabb üzemeltetést eredményez. A mindössze 156 kg-os rendszer a tetőn elhelyezett egységben (Mild Hybrid Storage) tárolja a gördüléskor és fékezéskor termelt elektromos energiát, amellyel a 14 kW-os elektromotor elinduláskor és üresjáratban támogatja a dízelmotor működését. A hibridrendszer részét képező rekuperációs modulokat a továbbfejlesztett, 2.0-s szoftver vezérli.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában