Tanácsok

2023.10.01. 17:30

Albérletek: a Jászkunságban is sokan beleesnek ezekbe a hibákba – összeszedtük, mire érdemes figyelni

Megszokhattuk már, hogy sok diák is keres albérletet az őszi időszakban. A bérleti szerződések körültekintő megkötése mellett a közművekkel kapcsolatos teendőkre is fontos ügyelni – hívják fel a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi szakemberei a figyelmet.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az ősz mindig a albérletek utáni „vadászat” időszaka. Ha megvan a megfelelő lakás, meg lehet kötni a bérleti szerződést. 

Azzal kapcsolatban azonban érdemes odafigyelni a közművek szabályos átírására, pont úgy, mint az adásvétel során. Így ugyanis az esetleges későbbi viták megelőzhetők, hiszen, ahogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei fogalmaznak, a szabályos átírás biztosítja a régi és az új felhasználó közötti teljes körű, korrekt elszámolást, továbbá tisztázza a felelősséget az esetleges szabálytalan beavatkozásokkal kapcsolatosan is. 

– A bejelentés elmaradása akár súlyos anyagi következményekkel is járhat, és a rezsivel kapcsolatos elszámolási problémákat utólag már nehéz orvosolni – figyelmeztetnek az illetékesek.

Általános szabály szerint a villamos energiát, földgázt, távhőt vagy vezetékes vizet felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül kell bejelenteni. A beköltözéskor és a kiköltözéskor is ügyelni kell erre.

Az albérleti jogviszony esetében a közműátírás mellett jó, ha a tulajdonos állandó meghatalmazással rendelkezik a szerződés kezelésére vonatkozóan, így a főbérlő nyomon tudja követni a bérlő befizetéseit, illetve nemfizetés esetén is intézkedni tud a kikapcsolás elkerülése érdekében.

A MEKH tájékoztatója szerint a felhasználóváltozás bejelentése legegyszerűbben és leggyorsabban a https://e-bejelento.gov.hu/ weboldalon
végezhető el, de a kormányablakok ügyfélszolgálatain személyes ügyintézésre is lehetőség van. A felhasználó változás bejelentéséhez szükséges iratokról a szolgáltatók a honlapjukon adnak tájékoztatást, ahol az előírt formanyomtatványok is elérhetőek.

Az illetékesek azt javasolják, hogy az átírás részeként elkészítendő átadás-átvételi jegyzőkönyv mellé fotót is csatoljunk az aktuális óraállásokról és a mérőberendezések állapotáról.

Lényeges, hogy a mérőhelyet sérülésmentesen, hiteles mérőkkel és ellenőrzött mérőállással vegye át az új felhasználó. Javasolt továbbá, hogy a bérlemény átadásakor készüljön jegyzőkönyv, ami tartalmaz minden olyan adatot, amely alapján a szerződő felek, a felhasználási hely és a fogyasztásmérők adatai egyértelműen beazonosíthatók. 

A legjobb, ha a mérőórákról fotó is készül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában