A fórumon is téma volt

2023.10.22. 15:25

Az udvarokon felbukkanó rejtélyes idegenek miatt aggódnak a zagyvarékasiak

Két helyszínen is közmeghallgatást tartottak Zagyvarékason a napokban. A fórumok, ahol a fejlesztésektől kezdve a közbiztonság kérdésköréig számos téma szóba került, sokkal több lakost vonzottak, mint a korábbi évek hasonló rendezvényei.

Kovács Berta

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A közmeghallgatást először az úgynevezett Vasúti Újtelepen tartották meg, ezt a településrészt a 32-es út választja el a falu központi részétől, az idősebbeknek pedig körülményes bejutni este a kilométerekre lévő központba. A településrész rendelkezik külön közösségi házzal, itt jöttek össze a lakosok és az előadók.

A központban két nappal később, a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében tartották meg a falufórumot.

Az összejöveteleken Polónyi László polgármester beszámolt a képviselő testület által végzett munkáról, eredményekről, folyamatban lévő projektekről, kimondottan az elmúlt egy év történéseire koncentrálva. Szó volt arról is, mire számíthatnak a lakosok az elkövetkezendő időszakban. A résztvevők mindezzel kapcsolatban kérdéseket is feltettek.

A lakosokat kiemelten foglalkoztatta az úthálózat állapota, mivel több helyen nagy szükséges lenne az úthibák javítására, így fontos kérdésként merült fel, hol lehet erre a közeljövőben számítani.

Szó volt az árvízvédelmi fejlesztés során megerősített, járhatóvá tett gátról, a három települést érintő Zagyva Ökopark projektről, mellyel kapcsolatban felmerült, hogy a gátat, mint útvonalat be lehetne építeni a turisztikai projektbe.

A többfelé található, kisebb önkormányzati földterületek hasznosítása is szóba került, célszerű lenne ezeket bevetni, hogy ne csak a gyomok teremjenek rajtuk. Beszéltek a Kisszögről is, ahol most végzik az elöregedett fák kitermelését az erőfelújítási program kapcsán.

Külön napirendi pontként tárgyalták a község közbiztonságának fejlesztési lehetőségeit is. Az újtelepi részen nincsenek különösebb problémák, így ott kevesebb térfigyelő kamera is működik. A faluközpont viszont sokkal változatosabb képet mutat ilyen szempontból, egyes részek bűnügyileg észrevehetően fertőzöttebbek a többinél.

A fórumokon egyébként jelen volt Hevér Enikő százados, az Újszászi Rendőrőrs parancsnoka is, akihez szintén intézhettek kérdéseket az érdeklődők.

Több felszólaló jelezte, hogy rendszeresen tapasztal problémákat. Többek között jellemző, hogy kábítószer hatása alatt álló emberek a kelleténél többet megengednek maguknak, például kéretlenül bemászkálnak idegen ingatlanokba, erre a problémára kellene valami hathatós megoldást találni. Az őrsparancsnok azt javasolta, ha a lakosok problémát észlelnek, arról a 112-es telefonszámon tegyenek bejelentést.

A fórumokkal kapcsolatban a polgármester megjegyezte, pozitívum, hogy a megbeszélések jó hangulatban zajlottak, nem voltak viták, csak építő jellegű kritikákat fogalmaztak meg a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában