A parkolódíjakról is határoztak

2023.10.26. 17:17

Döntött a szolnoki közgyűlés, másfél milliárd forintos hitelt vehet fel a város

Másfél milliárd működési hitelfelvételről döntött a szolnoki közgyűlés.

Mészáros Géza

Lits Lászlót, a szolnoki NHSZ-csoport ügyvezető igazgatóját (balról) a helyi parkolórendelet-módosításáról kérdezte a testület

Fotó: Mészáros Géza

Az ellenzéki képviselők egy részének nemleges, más részének tartózkodó voksa mellett a szolnoki közgyűlés a csütörtöki rendes ülésén, többségi szavazat mellett arról döntött, hogy a város – a Volánbusz Zrt. felé fennálló fizetési kötelezettsége részbeni teljesítése érdekében – másfél milliárd forintos működési hitelt vesz fel a vármegyeszékhely számlavezető bankjától, az OTP-től. Az ügylet kamatmegfizetés nélküli rendelkezésre tartási időt köt ki 2024. március 31-i határidővel, amely alatt a testület arról is határozhat, hogy az összeget mire fordítsa. A másfél milliárdos hitelkeret kamatterhe a tíz éves futamidő alatt nagyjából egymilliárd forintot tesz ki.

Az inflációs környezetet követő tíz százalékos parkolódíj-emelést fogadott el a közgyűlés. A helyi rendelet 2024. január elsejétől lép hatályba. 

Ezzel egy időben a szolgáltató NHSZ Zounok Zrt. kiterjeszti piros zónás fizetős parkolóterületét a Konstantin utca déli részére, a Gábor Áron térre és a Várkonyi tér 20. számú tizennyolc-emeletes lakótömb mögötti területre. Az Ady Endre úti „Aldi-parkolótér” a megépítése után kerül be a fizetős helyek közé. A változással az új járműkategóriák, a mopedautók parkoltatása után is kell fizetni, illetve a javaslatok szerint a közgyűlés a későbbiekben az elektromos járművekre is teljes egészében kiterjesztheti a térítési módozatot.

A szolnoki hulladékgazdálkodási szolgáltatásokat ezentúl a Mol NyRt. egyik cége, a MOHU Holding Kft. végzi, a levelezések, csekkek ezen a néven érkeznek.

A testület arról is határozott, hogy a 2023-’24-es szezonra a város három, népszerű és a fiatal generációt érdeklő látvány-csapatsportágának utánpótlás-szakosztályait támogatja a város. Ez alapján a helyi kosár-, labdarúgó- és vízilabdaklub korosztályos közösségéhez érkezik, sorban 150, 90 és 40 millió forint.

A következő önkormányzati választás 2024. június 9-én lesz, a szolnoki közgyűlés csütörtökön pedig már meg is választotta a helyi választási bizottság tagjait, dr. Mosonyi Csaba Gézát, Bíró Róbert Józsefet és dr. Szűcs Bálint Mártont. A póttagok Péter István és dr. Bicskei-Babinyec Valéria lettek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában