Galériával és videóval

2023.10.22. 11:24

Egy miniatűr világ vasúti forgalmát mutatják be a szolnoki VOKE művelődési házban

Negyven méteres terepasztalon is zakatolnak a vonatok a VOKE Csomóponti Művelődési Házban Szolnokon. Szombat reggel 9 órakor nyitotta meg kapuit a vasútmodell kiállítás, az érdeklődőket hétfő délután 4 óráig várják.

Pakainé Pusztai Nóra

Faragó László és párja tizenegy hónapon át építettèk a téli hangulatú terepasztalt, szívesen meg is mutattàk az érdeklődőknek

Fotó: Mészáros János

Apró kisautó, élethű állatfigurák, parányi emberek a vasútállomáson. Évek munkájával állítható össze egy vasútmodellező terepasztala. A síneken vonatok zakatolnak végig, melyet ámulattal figyelnek a vasútmodell kiállítás látogatói. A VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub idén is vendégeket hívott, hogy közös vonatozással töltsék az időt, az immár hagyományos kiállításuk alkalmával. A rendezvény szombat délelőtt nyitotta meg a kapuit a csomóponti művelődési házban.

 

A terepasztalokat modulrendszerben építjük, tíz éve folyamatosan fejlesztjük. Idén 8 új modult tudunk bemutatni, de a régiekre is költünk, hogy még látványosabbak legyenek

 – mesélte Gál Péter, a VOKE Szolnoki Vasútmodellező Klub egyik tagja, miközben fél szemmel rá-rápillantott a mellettünk suhanó vagonokra.

A csomóponti művelődési ház mindhárom emeletén bőven kínáltak látnivalót a vonatok szerelmeseinek. A legnagyobb teremben egy negyvenméteres, míg szomszédságában egy huszonöt méteres asztalt építettek össze.

– Próbálunk minél valósághűbb világot alkotni, így például minden állomáson van egy forgalmista és kezelőszemélyzet – magyarázta Gál Péter.

A klub egyébként tizenöt éve működik a vármegyeszékhelyen, első terepasztaluk az egyik első emeleti teremben kapott helyet, mellette Faragó László és Majoros Tünde téli táj ihelette kompozíciója áll.

– A párommal együtt építjük, tizenegy hónap munkája van benne, egyelőre úgy néz ki, hogy készen van. Bár a jó modellező mindig talál valamit, amin változtatni lehet vagy olyan elemet, amit kicserélne – magyarázta Faragó László, miközben az apró részletekre is felhívta a figyelmet.

Azt is elmesélte, hogy szállításkor leveszik a hegyeket, házakat, minden elemet, kivéve a leragasztott embereket, így, ha valami nem tetszik a csere is egyszerű.

László egyébként a nyolcvanas években építette első terepasztalát. 

Úgy nézett ki, hogy volt egy asztal, amit leszórtam sóderrel, egy egyszerű körpályán ment a vonat akadozva recsegve ropogva, így kezdődött. Aztán építettem kicsit jobbat, nagyobbat, most egy őszi hangulatún dolgozok 

– mesélte. 

A téli táj ihlette a huszadik asztala.

– Egy kihívás volt, hogy meg tudom-e úgy csinálni ahogy szeretném, belevágtunk és úgy néz ki, hogy sikerült – tette hozzá büszkén.

A vasútmodell kiállítás szervezői hétfőn délután 4 óráig várják az érdeklődőket.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában