Gyermekkori emlékek

2023.10.02. 17:10

Ezernyi szállal kötődik Kisújszálláshoz az orvosi Nobel-díjban részesült Karikó Katalin

Dr. Tóth Albert professor emeritus főiskola tanár, tájökológus ma is élénken emlékszik kiváló képességű diákjára.

Daróczi Erzsébet

Nobel-díjas lett dr. Karikó Katalin biokémikus professzor, aki ezer szállal kötődik térségünkhöz. Az amerikai otthonában dolgozó, világszerte elismert szakember általános iskolai és gimnáziumi tanulmányait Kisújszálláson végezte, az itteni tanárok adták számára az első motivációt és a továbbtanuláshoz szükséges küzdés iránti vágyat.

A gimnáziumban dr. Tóth Albert professor emeritus főiskola tanár, tájökológus nagy hatással volt rá, Karikó Katalin 6. osztályos korában toronymagasan megnyert egy természettudományos vetélkedőt. Ekkor hívta meg gimnáziumi szakkörébe a tanár úr, aki szerint tanítványa nagyon érdeklődő volt, mindig alaposan felkészült minden előadásra.

Tudása miatt a gyerekek, a tanárok is kedvelték. A gyakorlatban és az elméletben is otthon érezte magát. Már akkor foglalkoztatta a szaporodás-élettartam-túlnépesedés témakör, a globalizációval együtt járó sorskérdésekről is komplett dolgozatot írt 

– idézte fel hírportálunknak dr. Tóth Albert, aki már akkor látta benne a tudóst, s akinek az alapokat ő taníthatta meg. 

A főiskolai tanár szerint a szakterületén elért sikereit saját kitartásának köszönheti a világhírű biokémikus.

Dr. Karikó Katalin Kisújszálláson töltötte gyermekéveit, a Marjalaki, majd a Kossuth utcán állt a családi házuk. Kisújszállási gyökereire mindig büszke volt, hiszen itt tanult meg írni, olvasni, ma is sok egykori iskolatársával, ismerőssel tartja közösségi oldalán a kapcsolatot, s figyelemmel kíséri a város fejlődését. Két kisújszállási fiatal kutatóval, Pardi Norbert biológussal és Szabó Gábor kardiológussal is együtt dolgozik.

A szakember a Széchenyi-díjából kapott összegből a Móricz Zsigmond Református Kollégium, Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda Gyermekeink Műveltségéért Alapítványán keresztül a természettudományok iránt érdeklődő diákokat támogatta, a Karikó ösztöndíjat minden vében a tehetséges diákok nyerhetik el. D. E.

2020-ban Kisújszállás Város Díszpolgára, 2021-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megye Díszpolgára Díjat kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában