Jászkunság

2023.10.28. 11:25

Ezrek életét veszi el, mégis alig teszünk ellene

Tavaly összesen kilencezer, 45 és 65 év közötti nőt hívtak meg ingyenes emlőszűrésre Jász-Nagykun-Szolnok vármegyéből a Hetényi Géza Kórházban található emlőszűrő központba. Az érintettek mindössze a 36 százaléka jelent meg, pedig a vizsgálattal 80 százalékos a kiszűrt betegek gyógyulási esélye. Október a mellrák elleni küzdelem és az emlőszűrés hónapja, ebből az apropóból dr. Beke Gabriella vármegyei tisztifőorvossal, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályának vezetőjével beszélgettünk.

Molnár-Révész Erika

Dr. Beke Gabriella vármegyei tisztifőorvos az ingyenes, szervezett szűréseken való részvétel fontosságát hangsúlyozta a mellrák elleni küzdelem hónapja kapcsán

Fotó: Mészáros János

– Október az emlőszűrés hónapja. Miért fontos elmenni erre a vizsgálatra?

– Ezeket a népegészségügyi célú szűréseket rendszeresen és szervezetten végezzük. Vármegyénkben már 2001 óta elérhető ez a fajta népegészségügyi vizsgálat. Nagyon fontos hogy részt vegyünk benne, ugyanis az időben észlelt daganatos megbetegedések jó eséllyel kezelhetőek, sokkal nagyobb a gyógyulás esélye, és kisebb megterheléssel jár a szervezet számára. 

– Hogyan lehet részt venni ezeken a szervezett szűrővizsgálatokon?

– A 45 és 65 év közötti hölgyek kétévente meghívólevelet kapnak, melynek feladója Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben a levélben egy tájékoztató is található arról, hogy hol kell megjelenni a szűrővizsgálaton, hogy zajlik ez, és mi ennek a jelentősége. Mindenki a saját lakóhelyére kapja a levelet. Vármegyénkben az emlőszűrő központ Szolnokon található, a Hetényi Géza Kórház járóbeteg szakrendelőjében, a vármegye teljes területéről ide hívjuk a hölgyeket. Ahhoz, hogy ide eljussanak, az egészségbiztosítás útiköltségtérítést is biztosít. Amikor valaki olyan időpontra kap meghívót, hogy az nem megfelelő, mert munkája, vagy egyéb okok miatt elfoglalt, akkor telefonon lehet egy másik időpontot kérni, általában nincs ezzel probléma. 

Én inkább abban látom a nehézséget, hogy sokan félreteszik a levelet, nem tartják fontosnak, és így nem mennek el a szűrésre. 

– Ilyen esetben újabb meghívólevelet küld ki az Egészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Évente változó számban mennek ki a meghívólevelek, tavaly körülbelül 9000 hölgyet hívtunk be a vármegyéből emlőszűrésre, ebből sajnos csak 36 százalékuk jelent meg, ami 3300 főt jelent. Ez sokkal kevesebb mint az elmúlt években. Ennek talán az az oka, hogy egyrészt sokkal kevesebb hölgyet hívtunk meg, másrészről pedig talán az emberekből még nem múlt el a járványos időszakra jellemző félelem, így nehezebben mennek el egészségügyi intézménybe. De, talán már a Covidos időszakhoz képest egy növekvő tendenciát mutat a résztvevők száma. Egyébként az elmúlt 20 évben volt olyan esztendő is, amikor a meghívottak 68 százaléka részt vett a szűrésen, ami egy nagyon jó eredmény. 

– A koronavírus-járvány alatt hogyan zajlottak a szűrések? Akkor is voltak, vagy volt ebben egy szünet? 

– Mivel a járványt több szakaszra lehetett bontani, volt olyan időszak amikor még nem volt védőoltás, és teljes bezárás volt, így természetesen a korlátozás a szűrővizsgálatokra is vonatkozott. Ám ahogy egyre több lehetőségünk volt a védekezésre, nevezetesen a védőoltások, onnantól kezdve folyamatosan szabadult fel az egészségügyi ellátás is, és újraindultak ezek a vizsgálatok. Vagyis, ez egy viszonylag rövid időszak volt, amikor nem volt szűrés.

– Ez egy folyamatos szűrés?

– Abszolút mértékben. Húsz éve minden évben minden hónapban, gyakorlatilag a hét szinte 5 munkanapján zajlik a szűrés. Naponta általában 160 hölgyet hívunk be a vármegyéből, a 45 és 65 év közötti korosztályra kétévente kerül sor. Természetesen vannak kivételek, akinél például felfedeztek egy daganatos megbetegedést, őket újra nem hívják szűrővizsgálatra, hiszen egy másik betegúton történik a kezelése.

– Miért éppen ezt a korosztályt választották?

– Ennek daganatbiológiai okai is vannak. Epidemiológusok vizsgálják, hogy mely korosztályban gyakori ez a megbetegedés. Az emlődaganatnál általában 45 év fölött sokkal nagyobb számban fordul elő, mint az ezt megelőző korban. Nyilván vannak fiatalabb betegek is, de aki az emlő önvizsgálata során – melyet egyébként rendszeresen kellene végezni – elváltozást vagy panaszt észlel, természetesen az orvosán keresztül ugyanúgy hozzájuthat a vizsgálathoz, de ezt nem szűrővizsgálatnak, hanem betegvizsgálatnak hívjuk. 

A szűrővizsgálatra mindig az egészségesnek gondolt embereket hívjuk. És pontosan az a lényeg: hogy még időben felfedezzük az elváltozást, és gyógykezelésben részesüljön az, akinek erre szüksége van. 

– Elmúltam 45 éves, de valami miatt nem kaptam meg a meghívólevelet. Ilyenkor mi a teendő?

– Ennek leggyakoribb oka a lakcímváltozás, ilyenkor a háziorvosánál lehet jelentkezni. Éppen most indítjuk el a Népegészségügyi Főosztályon az úgynevezett szűrési koordinációs vonalat, ahol a háziorvosok egyes betegnek kérhetnek meghívót, amennyiben kiderül az, hogy két éven belül valóban nem kaptak levelet.

– Gondolom ebben a kevés százalékban akik megjelennek, félelem is lehet. Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, fájdalmas, esetleg sokáig tart-e?

– Általában az emberekben minden egészségügyi vizsgálattal kapcsolatban van valamilyen félelem, és nem szívesen mennek el. Sokan azt gondolják, hogy ez egy fájdalmas vizsgálat, egyáltalán nem erről van szó. Ez csupán egy képalkotó eljárás, egy röntgenvizsgálat. Nyilván minimális kellemetlenséggel járhat, de én azt hiszen hogy ez a 10 perc kellemetlenség – fájdalomról abszolút nem lehet beszélni – megéri azt, hogy még időben észleljünk egy olyan betegséget, amit másképp nem vennénk észre. 

– A vizsgálat után mi történik, hogyan és ki értékelik ki az eredményeket, és erről hogy értesül az érintett?

– Ezen a vizsgálaton csak a felvétel elkészítése történik, ezután ezt a röntgenfelvételt két szakorvos is kiértékeli. Amennyiben úgy látják, hogy szükséges egy tisztázóvizsgálat, a szűrőállomás munkatársai két héten belül értesítik az illetőt. Egyébként amikor a beleegyezik valaki a vizsgálatba telefonszámot, elérhetőséget kérnek, ezen keresztül visszahívják, amennyiben szükséges további vizsgálat. Ilyenkor nem kell megijedni, el kell menni erre a vizsgálatra, hiszen előfordulhat, hogy csak valamilyen egyszerűbb elváltozásról van szó. Ilyenkor már szakorvosi vizsgálat történik, ultrahangos diagnosztika vagy ultrahangos vizsgálat, amennyiben szükséges, biopsziát is végeznek. 

Akinek a problémáját szűrővizsgálaton derítik föl, annak a betegútja is megoldott, továbbküldik a szűrőállomásról, és azt is intézik, hogy további gyógykezelést kapjon.

– Miért fontos hogy ez minél előbb kiderüljön, milyen adatokkal lehet ezt alátámasztani?

– Az adatok azt bizonyítják, hogy ha valaki rendszeresen jár a szűrésekre, és az emlőszűrésnél ez két év gyakoriság, akkor olyan korai stádiumban sikerül észlelni a daganatot, ami nagyjából 80 százalékos valószínűséggel hosszútávú túlélést biztosít, és jól gyógyítható. A nemzetközi szakirodalmi adatok megmutatják azt, hogy ha a lakosság 70 százaléka részt vesz ezeken a szűréseken, és két éves gyakorisággal megy, akkor 5-6 éven belül az emlőrák miatti halálozás legalább 30 százalékkal csökkenthető. És ha azt figyeljük meg, hogy évente körülbelül 3000 hölgyet veszítünk el emlődaganatban, akkor ez egy évben 1000 megmentett életet jelentene. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy mindenki felelős a saját egészségéért, és ennyit mindenki megtehet, hogy részt vegyen a szűrővizsgálatokon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában