Ledöntve pihen

2023.10.20. 17:25

Hatalmas Lenin-szobor fekszik egy törökszentmiklósi udvaron

Szervusz Gyurka! – így köszöntek a rendszerváltás előtt a törökszentmiklósiak az országban, sőt, valószínűleg az egykori keleti blokkban utolsóként állított Lenin-szobornak. A kommunista vezér egész alakos bronzszobát viszonylag későn, 1987-ben avatták fel a város központjában, ám a harmadik évét sem érte meg, 1990 márciusában már el is távolították.

Molnár-Révész Erika

Az idő vasfoga nem kímélte Vlagyimir Ilijics szobrát, ami már több, mint harminc éve fekszik a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény udvarán

Fotó: Mészáros János

– 1987 november 7-én állították fel ezt a szobrot a Táncsics út és a Kossuth út kereszteződésében, de nem érte meg a harmadik születésnapját sem, hiszen a rendszerváltás elsöpörte a helyéről – mesélte a Butyka Béla Helytörténeti Gyűjtemény udvarán Csőke Tibor helytörténeti kutató. 

A helyszín nem véletlen, ugyanis, oldalára fordulva itt pihen az országban utolsóként állított Lenin-szobor, immár több mint harminc éve. Az egykor fényes bronzöntvény ma már zöldesszürke színű a rárakódott patinától. Sőt, a madarak jelenléte is nyomot hagyott az egykor ünnepelt szovjet kommunista vezető szobrán, ami egy törökszentmiklósi születésű művész, Pató Róza alkotása. 

– Jászberényben 1985-ben állítottak szobrot Leninnek, ami most a Jász Múzeum udvarán ül. Bár azt gondolnánk, hogy 1987 már rendszerváltó időszak volt, itt, vidéken még nem igazán lehetett érezni a közeledő változásokat. Az akkori vezetők úgy gondolták, egy örök életre állítják november 7-én, a nagy októberi szocialista forradalom 70. évfordulója alkalmából. Nagy esemény volt ez akkor, még a forgalmat is elterelték, bár országos nagy pártemberek nem voltak itt, mert máshol volt dolguk – mesélte a kutató. 

Ám az ünneplés nem tartott sokáig. Két és fél évvel később, 1990. márciusában először lefóliázták, majd elszállították a körülbelül négy méter magas üreges bronz szoboralakot. Nem volt egyszerű, a súlya óriási a masszív kőtömb talapzat miatt.

– Még ma sem nagyon tudjuk, mi legyen a sorsa... szerintem múzeumi tárgynak lenne a legalkalmasabb, és Törökszentmiklóson van a helye, hiszen ez a miénk, a város történetéhez tartozik – vélekedett a helytörténeti kutató. 

A szobor sorsa valóban megosztja a várost. 

Utoljára tavaly, februárban tárgyalta a szobor sorsát a képviselő-testület, az ülésen négy javaslat született. Az egyik az volt, hogy az akkor még készülő Almásy szobor alapanyagaként használja fel az emlékművet készítő művész, a másik, hogy értékesítse az önkormányzat, mert érkezett rá vételi ajánlat egy magánszemélytől. A harmadik az volt, hogy a budapesti Memento Parknak ajánlja fel a város, a negyedik pedig, hogy mint helytörténeti érdekesség a Butyka Béla Helytörténeti gyűjtemény udvarában kapjon helyet 

– sorolta az akkor felvetett megoldásokat dr. Varga Imre, Törökszentmiklós jegyzője. 

A képviselő-testület azonban nem tudott megegyezni a szobor sorsáról, így Vlagyimir Ilijics képmása valószínűleg még sokáig fekszik magányosan a helytörténeti gyűjtemény udvarának fái alatt.  

Nem örvendett nagy népszerűségnek Lenin az akkori fiatalok körében

"Szervusz Gyurka! – így köszöntek egykor az arra haladó–főleg fiatalok–a város közepén tornyosuló Lenin-szobornak–idézte fel emlékeit dr. Varga Imre jegyző.

– Élt itt egy ismert helyi hajléktalan, "pipás" Gyurkának hívta a köznyelv. Ugyanolyan sapkája volt, és az arca is hasonlított Leninéhez. Vagyis, a lakosok egy részének már akkor sem nagyon tetszett az, hogy egy ilyen alkotás díszíti a város központját. A szobrot egyébként magánszemélyek adományából állították – mesélte a jegyző. 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában