Elismerés

2023.10.26. 07:00

Jászberényben adták át a hazai múzeumi szakma rangos díjait

Kihívások, lehetőségek és távlatok a kismúzeumokban címmel rendezték meg szerdán a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata éves szakmai napját, melynek ebben az évben Jászberény adott otthont.

Illés Anita

Ünnepélyes keretek között adták át Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozatának szakmai díjait Jászberényben

Fotó: Pesti József

A polgármesteri hivatal dísztermében tartott fórum Hortiné Dr. Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat elnöke köszöntőjével kezdődött, majd Gulyás András Zoltán a Jász Múzeum igazgatója, Balogh Béla Jászberény alpolgármestere, Dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és Dr. Bereczki Ibolya a Pulszky Társaság elnöke is üdvözölte a jelenlévőket. 

Ezután ünnepélyes keretek között adták át a kimagasló munkáért járó tagozati elismeréseket. A Poroszlai Ildikó-emlékplakettet ebben az évben a ráckevei Árpád Múzeumnak ítélték oda. Gönczi Ferenc életmű díjjal ismerték el Gócsáné Móró Csilla történész, a tápiószelei Blaskovich Múzeum nyugalmazott igazgatója négy évtizedes kimagasló szakmai munkáját. Pro Servitio Museorum Parvorum – A kismúzeumok szolgálatáért díjat Szabó Tünde, az Óbudai Múzeum titkárságának munkatársa és Szabó János, a Csengeri Helytörténeti Gyűjtemény szakmai vezetője kapta. A megható pillanatokat követően Hortiné Dr. Bathó Edit, a Kismúzeumi tagozat elnöke a szakmai nap témájáról beszélt. Mint mondta, napjaink felfokozott életritmusa a múzeumokat is érzékenyen érinti, ezért sokszor nehéz lépést tartani a világ változásaival, az elvárásokkal és követelményekkel. A találkozón a szakemberek többek között arra keresték a megoldásokat, hogy egy kihívásokkal teli világban a kismúzeumok hogyan tudnak működni, fejlődni. – Egyik válságból megyünk a másikba. A koronavírus-járvány idején felerősödött az online tér szerepe. 

A múzeumok jól reagáltak a helyzetre, a járvány után pedig újabb nagy lendületet kapott a múzeumlátogatás – mondta Vincze Máté. A közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár Válság és jövőkép című előadásában egyebek mellett kitért az energiaválság okozta nehézségekre, a kismúzeumi hálózat szerepére, a Magyar Géniusz Program eredményeire. Méltatta a kismúzeumokat, melyek a helyi identitás őrzői, a helytörténet és a művészeti élet lokális információs bázisai. A szakmai nap további előadásokkal, tartalmas eszmecserével folytatódott és lehetőség volt a Jász Múzeum kiállításainak megtekintésére is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában