Ünnepség

2023.10.05. 08:30

Kitárta kapuit a különleges emlékirattár a Jászberényi Campuson – videóval

Egykori diákokkal, az intézmény jelenlegi munkatársaival telt meg a minap az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusának Apponyi terme, ahol díszoklevél-átadó ünnepséget tartottak. A rendezvény keretében emlékirattár nyílt, mely a nagy múltú, patinás intézmény igazgatóinak, tanárainak életét, munkásságát mutatja be. A különleges gyűjteményt folyamatosan szeretnék bővíteni.

Illés Anita

Ünnepélyes keretek között nyílt meg az emlékirattár a Jászberényi Campuson

Fotó: Pesti József

A hagyományoknak megfelelően az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusa idén is nosztalgikus hangulatú öregdiák találkozót és díszoklevél-átadó ünnepséget rendezett. 

– A rendezvény visszatekintés a múltra, a hosszú életutak kitartó és szép munkáira. Önök sok évtizeddel ezelőtt a Jászberényi Tanítóképző Intézet tanítói oklevelét kézbe kapva elindultak a sokszor küzdelmes hétköznapokból kirakott macskaköves hosszú életpályán, ahol diákok ezreiből faragtak művelt, értékes embereket. A tudásuk legjavával indítottak nebulókat az iskolapadból a nagybetűs életbe. A pedagógus pálya a legszebb hivatások egyike, de az egyik legnehezebb is. A folyton változó társadalmi kihívásoknak megfelelni, tudást közvetíteni, jellemet formálni, sokszor szülőt, nevelőt pótolni nem könnyű feladat – mondta ünnepi beszédében dr. Varró Bernadett főigazgató. 

Dr. Varró Bernadett főigazgató és Dr. Novák István rektorhelyettes díszokleveleket adott át a tanítóképző főiskolán diplomázott egykori diákoknak
Fotó: Pesti József

Megtudtuk, hogy ebben a tanévben 52 fő kérte díszdiplomáját a Jászberényi Campuson, akik közül az ünnepség keretében húsz egykori diák vette át oklevelét. Mint ismert, azok a felsőfokú végzettségű diplomás személyek, akik oklevelüket legalább 50 évvel korábban szerezték a megfelelő felsőfokú intézményben, díszoklevélre jogosultak. 

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Jászberényi Campusa nevében dr. Varró Bernadett főigazgató és dr. Novák István rektorhelyettes köszönetét fejezte ki a tanítóknak életpályájukért, példamutatásukért. A díszoklevelek átadását követően az ünnepség az emlékirattár megnyitójával folytatódott, mellyel hagyományt teremtve az intézmény egykori igazgatóira, tanáraira emlékeznek. 

A gyűjtemény kialakításához felkutatták az oktatók családtagjait, akik értékes dokumentumokat adtak át a campusnak. Az értéktár még nem teljes, hiszen nem jutottak el minden családhoz. Több tudományterület további kutatást, gyűjtést igényel. 

– Bízunk benne, hogy az épület teljes felújításával egy időben teljessé tudjuk tenni a kiállítást és méltó körülmények között őrizhetjük azt a jövő nemzedék számára – hangsúlyozta dr. Varró Bernadett. 

A kiállítást dr. Molnár Marietta főiskolai tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, aki az összegyűjtött emlékeket összekapcsolta az iskola történetével.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában