Keresik a megoldást

2023.10.05. 11:25

Konvojban zúgnak át az olykor a sebességhatárokat is túllépő kamionok Besenyszögön

Egyre több kamionos használja a Besenyszögöt átszelő utat, hogy hamarabb elérje úticélját, a lakosok viszont nehezen viselik a zajt és a port. Balogh Zoltán polgármester másfél éve vív szélmalomharcot az ügyben, a napokban dr. Kállai Mária és Pócs János országgyűlési képviselők segítségét kérte.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Az M4-es gyorsforgalmi út Szolnokot elkerülő szakaszának átadásával megnövekedett a teherautóforgalom Besenyszögön is. A lakosok közül többen elégedetlenek emiatt, nemtetszésüket dr. Kelles Mária jegyzőnek jelezték is, aki a település honlapján közzétett tájékoztató levélben részletezte a problémát és az eddig megtett lépéseket. 

A  KRESZ rendelkezik arról, hogy nehéz tehergépkocsik lakott területen kívül csak autópályán, autóúton és főútvonalon közlekedhetnek és mely esetben használhatják az alsóbbrendű szakaszokat 

– közölte. 

A tiltások ellenére a kamionosok a szállítási idő csökkentése érdekében rendszeresen kikerülik a díjköteles etapokat. A tapasztalatok szerint konvojban, a sebességhatárok túllépésével száguldanak végig a kamionok a kisvároson, balesetveszélyes helyzeteket teremtve, nem beszélve az úthálózat állapotromlásáról. 

Balogh Zoltán polgármester az üggyel kapcsolatban már tavaly ősszel felvette a kapcsolatot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. illetékeseivel. Tiltó táblákat is kihelyeztek, majd forgalomszámlálást is tartottak. 

– Az akkori adatok alapján az illetékesek szerint az út forgalmi terhelése nem érte el a problémás szintet, 60-70 kamiont számláltak, pedig eddig sokkal több jár erre – válaszolta megkeresésünkre Balogh Zoltán polgármester. A helyiek ezt a magyarázatot nem fogadták el és kérték a rendőrségi ellenőrzések sűrítését.

Májusban a rendőrséggel és a közút munkatársaival újabb egyeztetést tartottak, azt a javaslatot kapták, hogy a térség települései összefogva kérjék a 3227. számú út tehermentesítését, mert ezzel a forgalom ismét a 32-esre terelődne.

Ötven év után végre elkészült, jó minőségű a fő utunk, szeretnénk, ha ez így is maradna. Természetesen a célforgalom ezután is engedélyezett lenne 

– emelte ki  a településvezető.

A kérdés a jászladányiakat, jászkisérieket és a besenyszögieket is érinti. Balogh Zoltán elmondta, akadnak olyan települések, ahol már a polgári engedetlenségen, rögtönzött útlezárásokon gondolkodnak. Az ügyben dr. Kállai Mária és Pócs János országgyűlési képviselők segítségét is kérte, akik mint megtudtuk, heteken belül további megbeszélést tartanak a megoldási lehetőségekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában