Fejlesztés

2023.10.31. 14:30

Korszerűsítik a Kötivizig Védelmi osztag telepét Szolnokon

Megújul a Kötivizig Védelmi Osztag telepe. A szolnoki létesítmény két épületét érinti az energetikai fejlesztés, melynek eredményeként költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a telep működése.

Rimóczi Ágnes

Megújul a szolnoki, Gáz utcában található Védelmi osztag telep

Forrás: Kötivizig

Energetikai korszerűsítésen „esik át" a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Védelmi Osztag telepe. A fejlesztés a Széchenyi 2020 részeként, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam megközelítően 440 millió forintos támogatásával valósul meg. Ahogy a Kötivizig sajtóközleményéből kiderül: a fejlesztésében az épületek korszerűsítésével az energiafelhasználás csökkentése, valamint a szén-dioxid kibocsátás mérséklése a cél. A két épületet érintő projektben a már elavultnak számító hőtechnikai és fűtési, valamint villamos rendszer felújítása történik meg.

– Az egyik a műhely egy egyszintes, lapostetős, vasbeton szerkezetű létesítmény, a másik pedig a készenléti épület, mely kétszintes, lapostetős, hagyományos, vegyes vázszerkezettel rendelkező építmény. Az előbbiben raktár és műhely rész is van, az utóbbi épületben pedig a földszinten irodák, raktárak, szociális blokk és kazánház található, az emeleti szint nagy része pedig időszakos használatú, mivel olyan előteres szobaegységek vannak itt, amelyek árvíz esetén, vagy krízishelyzetben biztosítanak ideiglenes szálláslehetőséget, továbbá diszpécseri funkciónak adnak helyet – olvasható az igazgatóság tájékoztatójából. 

Az illetékesek hozzátették: a homlokzati falvastagság és a szalagablakok mind befolyásolják a fenntarthatóság gazdaságossági oldalát. Emiatt indokolt az üzemeltetés szempontjából a fűtött és fűtetlen terek lehatárolása, az épület utólagos szigetelése, illetve a homlokzati nyílászáróinak cseréje.

– Ennek érdekében mindkét épületben a külső homlokzat 20 centiméter vastag hőszigetelést kap, a nyílászárókat öt kamrás, három rétegű üvegezésű, modern műanyag darabokra cserélik le, továbbá a födém hőszigetelése és lapos tető vízszigetelése is megvalósul. A fűtési rendszert is átépítik, gázkazánok helyett hőszivattyús rendszer biztosítja majd a kellemes hőmérsékletet. Ezen kívül napelemes rendszert telepítenek a műhely épületének tetejére – részletezték a fejlesztés elemeit.

Megtudtuk: a beruházás eredménye nem csak az energiamegtakarítás terén jelentkezik majd, hanem szén-dioxid kibocsátás csökkenésében is megmutatkozik, így költséghatékonysága mellett a környezetet is kevésbé terheli majd a telep működése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában