Múltidéző

2023.10.06. 07:00

Különleges kötetben mutatják be a Szolnoki Törvényszék 130 éves épületét

Jubilál és felújítás előtt áll a szolnoki Királyi Törvényház és az Igazságügyi Palota rossz állapotú épülete.

Mészáros Géza

Az eseményen felszólalók (balról): Bojtos Gábor főlevéltáros, Klenovics Róbert OBH-főosztályvezető, Kissné dr. Szabó Judit, a törvényszék elnöke és Harna Péter színművész

Fotó: Mészáros Géza

A Szolnoki Törvényszék épületét százharminc évvel ezelőtt építették. E jeles évforduló alkalmából egy képekkel dokumentált új könyv jelent meg a törvényszék gondozásában, amelynek bemutatójára szerdán délelőtt került sor az épület dísztermében.

A nagyterem falai között az elmúlt százharminc évben életről és halálról szóló döntések helyett ezúttal történelmi időutazásra hívtak a felszólalók, de szó esett a régóta egyre rosszabb állapotban lévő épület felújításáról is. Az eseményt Harna Péter színművész felolvasásokkal színesítette.

Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke köszöntötte a meghívottakat, vendégeket, majd rámutatott, hogy az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett „Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás” pályázatsorozat keretében idén elkészült, immáron a hatodik, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegye bírósági múltját felidéző kötet látott napvilágot. „A Szolnoki Törvényszék épületének 130 éves története képekben” címmel kiadott új könyv azt mutatja be, hogy milyen változásokon ment keresztül az 1893 szeptemberétől működő törvényszéki épület.

Ezt követően Bojtos Gábor, a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltára főlevéltárosa, a kötet egyik szerzője tartott tartalmas és közönségszórakoztató kivetítős előadást épülettörténetből.

„A Szolnoki Törvényszék épületének 130 éves története képekben” című képes kötet
Fotó: Mészáros Géza

Végül Klenovics Róbert, az OBH műszaki főosztályának vezetője számolt be arról, milyen készültségi fokban áll jelenleg a törvényszéki épület rekonstrukciója. Elmondta, hogy a kétezres évek óta napirenden van az egykoron Királyi Törvényháznak, illetve Igazságügyi Palotának nevezett épület felújítása, 2014-ben pedig már az építési engedélyt is megkapták. Jelenleg az engedélyezési tervekre várnak, azonban jövőre megkezdik a tetőfelújítás kiviteli munkáit, valamint a homlokzatfalak törtfehérre, míg a nyílászárók zöld színre festését. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában