Városvédők

2023.10.29. 14:00

Nemcsak védik, szépítik, de meg is ismerik Kisújszállást az egyesület tagjai

A Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület tagjai nemcsak a város szépítéséért, a műemlék épületek megmentéséért dolgoznak, de igyekeznek az érdeklődőkkel megismertetni a nagykun város értékeit közelebbről is.

Daróczi Erzsébet

Az egyesület tagjai a zsidó temetőbe látogattak el

Forrás: Beküldött fotó

Rendszeresen szerveznek gyalogos vagy kerékpáros vezetett túrákat Kisújszállás általuk fontosnak tartott értékeihez. Így a közelmúltban előbb a református templom előtt álló Kiss Tamás szobránál gyülekeztek azon városvédők és érdeklődők, akik kellően felvérteződtek a „toronyhódításra” is. Szilágyi Gábor elnök-­lelkész előbb röviden felelevenítette a templom 235 éves történetének legjelentősebb állomásait napjainkig, majd a templombelső bejárása után ki-ki a saját tempójában felment az utca szintjétől 43 méter magas toronyba, ahonnan nemcsak a szomszédos települések épületeit, hanem a Mátra és a Bükk hegyvonulatait is láthatták. 

Legközelebb már kerékpárral indultak el a városvédők a csorbai elemi népiskola egykori helyére. A több mint 15 kilométeres út során végig a kisvasút útján haladtak. Az emlékhelyhez érve – melyet az egyesület 2016-ban készített – előkerültek a régi fényképek is, hiszen Oroviczné Ari Irénke és Csízi Pál Csorbán élt és az iskola tanulója volt, Újfalvi Béla édesanyja pedig egy ideig ott tanított. 

A hosszú út után fáradtan, de élményekkel telve érkezett haza a csapat a Piculás Civil Házba, az egyesület székházába, ahol baráti szalonnasütéssel ért véget a nap. Az elmúlt héten 15-en látogattak el a zsidó temetőbe, ahol az egyesület által gondozott kegyeleti emlékhelyen Ari Géza helytörténeti kutató várta a látogatókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában