Árvízvédelmi készültség

2023.11.13. 11:30

A Zagyva hétfő délután tetőzik Jászteleknél

Hétfőn reggel elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a Zagyva folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

November első felében csapadékos időjárás jellemezte a Tisza vízgyűjtőjét. November 13-ig a Felső-Tiszán 71,8 milliméter, a Sajó-Hernádon 60,7 milliméter (sokéves átlag 43,8 mm), a Zagyva-Tarnán pedig 66,9 milliméter (sokéves átlag 45,5 mm) csapadék hullott. Utóbbi két adat jóval meghaladja a sokéves átlagot. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelkedő adatokról is beszámolt, miszerint november 10-11-én a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjére 25,7 milliméter csapadék esett, amely fokozati szintet (350 cm) meghaladó árhullámot eredményezett Jászteleknél. Az igazgatóság területén november 10-én és 11-én 21,3 milliméter csapadékot mértek területi átlagban.

– A jelentős mennyiségű csapadék hatására az elmúlt napokban a Zagyva-Tarna vízrendszerben több, egymást követő árhullám indult el mind a Zagyván, mind pedig a Tarna felső szakaszain. November 13-án reggel a Zagyva Jászberénynél 165 centiméter, áradó, Jászteleknél 412 centiméter, áradó, Szászberek pedig 362 centiméter áradó volt – számolt be az igazgatóság.

Az illetékesektől megtudtuk: a jászteleki vízmércén mért emelkedő vízállás miatt a Kötivízig november 13-án 8 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára.

– A figyelőszolgálat összesen 99 kilométer hosszú védvonalra terjed ki. A folyó jelenleg levonuló árhulláma Jászteleknél hétfőn délután tetőzik, várhatóan 420-430 cm-es vízállással – tették hozzá a szakemberek.

A Tisza Vásárosnamény feletti szakasza árad, a Közép-Tiszán közepes mederteltségre kell számítani az előttünk álló időszakban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában