Fordulat

2023.11.10. 17:21

Feszült hangulatban döntöttek: mégsem ad pénzt a vármegyei közgyűlés a jászberényi „Malom-projektre”

Úgy tűnik végleg meghiúsult, hogy vármegyei forrásból valósulhasson meg a jászberényi „Malom-projekt”. Az erre szánt összeg azonban maradna a jászsági városban: a felsőoktatás fejlesztésére fordítaná a vármegyei közgyűlés.

Pakainé Pusztai Nóra

Rengeteg pénzre lenne szükség ahhoz, hogy bármit is lehessen kezdeni a félbemaradt jászberényi Malom-projekttel

Fotó: Pesti József

Feszült hangulatban zajlott az első napirendi pont megtárgyalása a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei közgyűlési pénteki ülésén. A jászberényi „Malom-projekt” és az arra szánt forrás felhasználásának újragondolása igen nagy port kavart. 

Borbás Zoltán alelnök és Budai Lóránt, Jászberény polgármestere többször is szót váltottak a kialakult helyzetről, mely több mint egy éve kezdődött. A felszólalásokból kiderült, hogy a jászsági város önkormányzata szerződést bontott az eredeti kivitelezővel, ennek ellenére a vármegyei közgyűlés még támogatta volna a projekt megvalósítását, ám több mint egy év telt el előrehaladás nélkül. Borbás Zoltán előterjesztésében úgy fogalmazott, hogy a Malom-projekt befejezését célzó együttműködés meghiúsult.

 A kialakult helyzetre tekintettel a vármegyei közgyűlés elnöke 2023. május 10-én megküldött levelében tájékoztatta a város vezetését, hogy annak súlyosan mulasztó magatartása miatt a projekt ellehetetlenült 

– írta.

A vármegyei közgyűlés vezetése annak érdekében, hogy az ismételt forrásvesztést elkerülje, illetve, hogy a korábban Jászberény részére elkülönített forráskeretet a városban tartsa, 2023 nyarán tárgyalást kezdeményezett az Eszterházy Károly Egyetem vezetésével a Jászberényi  Campuson elindítani tervezett műszaki felsőfokú szakképzés infrastrukturális fejlesztéséről. Az előkészítő munka megkezdődött, a hivatalos egyeztetések lehetőségéről döntöttek pénteken az elöljárók.

A tervek szerint a projekt keretében szaktantermek, kiszolgáló  helyiségek, laborok, szociális blokkok kialakítása és felszerelése, valamint eszközbeszerzés történne. Az előterjesztés alapján a tervezett együttműködés konzorciumi formában valósulna meg, melynek vezetője a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat lesz.

A kérdések és vélemények valamint a hozzászólások közben a teremben jelen lévő jászberényi képviselők kifejezték nemtetszésüket a meghallgatott válaszokkal kapcsolatban, majd a név szerinti szavazás után kivonultak a teremből. Három képviselő egyébként nem szavazott, egy tartózkodott, és tíz igennel fogadták el végül a hivatalos egyeztetések megkezdésének lehetőségét. A források átcsoportosításával az eredetileg a „Malom-projektre” szánt összeg ezután is a Jászság fejlődését szolgálja majd.

A szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozta a szakember

A vármegyei közgyűlés következő pontjaként az érdeklődők meghallgathatták Matuska Zoltánt, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét, a 2022-es év eseményeit és az arra ható tényezőket elemezte.

Később dr. Beke Gabriella, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője a térség lakosságának egészségi állapotát elemezve kiemelte, felelősséggel tartozunk saját egészségünkért és szólt a szűrővizsgálatok fontosságáról is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában