Áttekintés

2023.11.30. 16:30

Konferenciát tartottak a hatvan éves szolnoki Repülőműszaki Gyűjteményt megünnepelve

A szakma könyvtárosai a papír alapú bibliotékától a digitalizáción át a mesterséges intelligencia koráig tekintették át munkájukat.

Mészáros Géza

KÉP: Az idén hatvan éves szolnoki Repülőműszaki Gyűjtemény múltjáról Mészáros Zoltán, az NKE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója tartott előadást

Az 1949. október elsején Szolnokon alakult Honvéd Killián (ma már Kilián) György Repülő Hajózó Tiszti Iskola (mely 1967. augusztus 31-től főiskola lett) Repülőműszaki Gyűjteményét 1963-ban hozták létre. E szakkönyvtár, amely ma már a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Egyetemi Könyvtár Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Kari Könyvtárának része, idén tehát hatvan esztendős. Ebből az alkalomból „Kihívások és lehetőségek a műszaki tájékoztatásban – 60 éves a szolnoki Repülőműszaki Gyűjtemény” címmel jubileumi könyvtár- és információtudományi konferenciát rendeztek Szolnokon, a Kilián úti MH Kiss József 86. Helikopterdandár intézményi művelődési otthonában, amely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem HHK Szolnok Campusának is a bázisa.

A konferencián elöljáróban Mészáros Zoltán, az NKE Egyetemi Könyvtárának főigazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a jubiláló Repülőműszaki Gyűjtemény hatvan éves múltjáról, jelenéről és jövőképéről tartott előadást. A későbbiekben további szakmai előadások hangzottak el, melyek napjaink kihívásairól, a digitalizációs átállásról, valamint a bibliotékák esetében a mesterséges intelligencia szolgálatba helyezéséről is szóltak.

A konferencia résztvevői a szakmai konzultációkon kívül kerekasztal-beszélgetéseken osztották meg tapasztalataikat, illetve statikus bemutatókat tekintettek meg, továbbá a szolnoki RepTárat is meglátogatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában