Márton-napi hagyományok

2023.11.08. 14:31

Libákat tereltek a besenyszögi gyerekek

Libákat tereltek a gyerekek Besenyszögön. Az immár hagyományos programmal a Márton-napi népszokásokat is felidézték a kis városban.

Rimóczi Ágnes

A besenyszögi piactér adott otthont a Márton-napi programnak

Fotó: Nagy Balázs

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz kapcsolódva a Vehiculum-Ház szervezésében a gyerekek idén is kipróbálhatták a libaterelést. A hagyományos program keretében az óvodásoktól a felsős diákokig minden gyerek kipróbálhatta ezt a népi tevékenységet a piactéren.

Először az óvodások próbálkoztak, nekik kissé meggyűlt a bajuk a szárnyasokkal, mert azok bizony nem nagyon akartak „útra kelni”. Komoly nógatás után is csak ímmel-ámmal szedték a lábukat a libák. Nem volt nagy a probléma, a szervezők „cserelibákkal” is készültek, a következő körökben már aktívabb tollasok kerültek az alkalmi libapásztorok ostorai elé. Mire az iskolások megérkeztek, az állatok már alaposan bemelegítettek, a diákoknak legtöbbször sikerült időre átterelni őket egyik helyről a másikra. A program verseny volt, ám nem az elsőbbség volt a lényeg, hanem a hagyományőrzés, na meg a féktelen mókázás.

A legkisebbek is kipróbálhatták a libaterelést
Fotó: Nagy Balázs

– Besenyszögön régen jellemző volt a libatartás, közelben libatelepek üzemeltek, ma ez már nem jellemző. Még a vidéki udvarokban is ritka ez a jószág. Emiatt szeretnénk egy kicsit visszahozni ezt a vidéki hangulatot, megismertetni a gyerekeket a libatartás világát – mondta el Molnár Melindától, a  Vehiculum-Ház vezetője. 

A fiatalok csak egy szeletet láttak és tapasztaltak ezzel a programmal, ami azonban jó hangulatban, nagy mókával zárult. A végén, ha libapecsenyét nem is, de tortát kaptak a legügyesebb libaterelő gyerekek.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában