Jászkunság

2023.11.29. 15:30

Megújuló energia váltotta fel a földgázt a Kötivízig Védelmi Osztag telepén

Befejeződött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Védelmi Osztag telepének fejlesztése. A szolnoki létesítmény két épületét érintette az energetikai fejlesztés, melynek eredményeként költséghatékonyabb és környezetkímélőbb lesz a telep működése.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Megvalósult a „Kötivizig Védelmi Osztag telepének épületenergetikai fejlesztése” elnevezésű, közel 440 millió forintos támogatású projekt, melynek legfőbb célja a telep energiafelhasználásának csökkentése, ezzel párhuzamosan a szén-dioxid kibocsájtás mérséklése volt. 

A két épületet érintő projektben földgáz helyett napenergia és hőszivattyú biztosítja a fűtést. Ezzel az igazgatóság immár hét helyszínen működtet fotovoltaikus kiserőművet, ahol munkára fogják a nap erejét

– számoltak be a Kötivízig illetékesei röviden a projekttel megvalósulása után.

A részletes tájékoztatóból kiderült: a fejlesztés két épületet érintett. Az egyik a műhely, a másik pedig a készenléti épület. Az előbbiben raktár és műhely rész is van, az utóbbi épületben pedig a földszinten irodák, raktárak, szociális blokk és kazánház található, az emeleti szint nagy része pedig időszakos használatú, mivel olyan előteres szobaegységek vannak itt, amelyek árvíz esetén, vagy krízishelyzetben biztosítanak ideiglenes szálláslehetőséget, továbbá diszpécseri funkciónak adnak helyet. Az eredeti homlokzati falvastagság és a szalagablakok azonban kedvezőtlenül befolyásolták a fenntarthatóság gazdaságossági oldalát. Emiatt üzemeltetési szempontból indokolttá vált a fűtött és fűtetlen terek lehatárolása, az épület utólagos szigetelése, illetve a homlokzati nyílászáróinak cseréje.

A fejlesztés során mindkét épületben a külső homlokzat 20 centiméter vastag hőszigetelést kapott, a nyílászárókat 5 kamrás, 3 rétegű üvegezésű, modern műanyag darabokra cserélték le, továbbá a födém hőszigetelése és lapos tető vízszigetelése is megvalósult. A fűtési rendszert is átépítették, gázkazánok helyett immár hőszivattyús rendszer biztosítja majd a kellemes hőmérsékletet. Ezen kívül napelem rendszert telepítettek a műhely épületének tetejére

– részletezték a fejlesztés mozzanatait.

A Horváth Építőmester Zrt. által kivitelezett beruházás eredménye nemcsak az energiamegtakarítás terén jelentkezik majd, hanem szén-dioxid kibocsátás csökkenésében is megmutatkozik, így költséghatékonysága mellett a környezetet is kevésbé terheli majd a telep működése.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában