Galériával

2023.12.07. 17:14

A Hotel Tisza sorsa és a 32-es út négysávosítása is szóba került a szolnoki közgyűlésen

Közmeghallgatással vette kezdetét december 7-én, csütörtökön a szolnoki közgyűlés soros ülése. A későbbiekben a testület tárgyalta a vármegyeszékhely jövő évre vonatkozó költségvetési koncepcióját is.

Mészáros Géza

Már a jövő évi büdzsét is megkezdte tárgyalni a vármegyeszékhely közgyűlése

Fotó: Nagy Balázs

A közmeghallgatáson a lakossági felvetéseket Molnár Péter vezette fel. Az iránt érdeklődött, hogy miután ez év őszén, a városban egyedülállóan, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában bevezették a szabad szedéses, svédasztalos iskolai menzázást, amely a tapasztalatok szerint rendkívüli tetszést aratott a diákok, így aztán a szülők körében is, lehetséges-e a rendszer kiterjesztése a többi tanintézményére? Szalay Ferenc polgármester válaszában kifejtette, jelenleg a tesztelési időszak zajlik, a program valóban nagy közmegelégedéssel fut, ezért az illetékesek már vizsgálják, hogy többletforrás nélkül kiszélesíthető-e a svédasztalos étkeztetés minden szolnoki iskolában.

Szabó-Szálenkó Enikő Lenke a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. újonnan beszerzett kátyúzógépének áldásos munkáját méltatta, hozzátéve, hogy akár több ilyen eszközt is beszerezhetne a város. Szalay Ferenc ugyancsak örömét fejezte ki a kátyúzógép tevékenységének, jelezve, hogy egy újabb technika beszerzése komoly költség, illetve azt is elmondta, hogy a szilárd betonozású utak, melyekben sorjáznak a gödrök, azoknak teljes aszfaltcserére lenne szükségük, melyek ugyancsak komoly forrást igényelnek.

Szentannai Ferenc felszólaló Györfi Mihály alpolgármester lemondását követelte, ám személyeskedő kijelentései közepette a városvezető megszakította a mérgelődő férfi gondolatmenetét.

Pálinkás István a Hotel Tisza épületének jövőjéről, a szálló ártézi vizéről, illetve annak hiányáról érdeklődött. A polgármester emlékeztetett, hogy a műemlék jellegű épületet egy nem helyi vállalkozói csoport tulajdonolja, mely irreálisan magas árat kér a várostól a megvételéért.

Csépány Máté a volt Thököly úti laktanya sorsáról kérdezett. Szalay Ferenc elmondta, hogy az elhagyatott kaszárnyát a Magyar Honvédség hamarosan felújíttatja és a jelenleg Szandaszőlősön települt MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár otthona lesz.

Dr. Rimay-Volter Klára a Vár-projektről érdeklődött, amelyről a városvezető a válaszában elmondta, a még tartó fejlesztéseket követően, a közeljövőben, programtartalmakkal megtöltve várja a látogatóit.

Ezután a közgyűlés a 2024-es évi költségvetési tervezet megtárgyalásával kezdte a napirendet. A jövő évi büdzsé véglegesítéséről szóló rendelet várhatóan a 2024 februári közgyűlésen születik meg, addig a koncepciót is elő kell készíteni.

Történelmi emlékhely lesz jövő tavaszra a Tisza park a győztes szolnoki csata (1849. március 5.) 175. évfordulójára, mely területet a Nemzeti Örökség Intézet egy kőtábla felállításával is megjelöl.

A fővárosi székhelyű Viköti Mérnök Iroda Kft. elkészítette a tervet az újonnan kialakítandó, közel negyven hektáros volt Thököly úti helyőrség mentén húzódó 32-es számú főút, a Széchenyi körúti körforgalomtól az M4-es gyorsforgalmi út bejáratáig tartó négysávúsítására vonatkozóan.

A testület megszavazta a város cégeinek és intézményeinek bázisévre elkészített költségvetési beszámolóját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában