Jászkunság

2023.12.31. 11:25

Amikor szilveszter éjszaka csörren meg a lelkisegély szolgálat telefonja

Míg karácsonykor 60-70-el megnő a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat hívásainak száma, addig szilveszterkor, és az év eleji csendes időszakban nem jellemző az, hogy többen ragadnának telefont, ez év közben még szeptember környékén fordul elő – tudtuk meg Csáti Andreától, a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület elnökétől, akit a témával kapcsolatban kerestünk meg.

Molnár-Révész Erika

Csáti Andrea, a Bizalom Mentálhigiénés Egyesület elnöke, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetője

Fotó: Nagy Balázs

– Azt tudjuk, hogy karácsonykor megnő a lelki elsősegély hívások száma, de mi a helyzet a szilveszteri időszakkal?

– Szilveszterkor is hívnak minket magányos emberek, de nem jellemző az, hogy többen keresnének, mint az év többi időszakában. Év közben a legtöbben érzelmi problémák, azon belül a magányosság miatt tárcsáznak bennünket, ez nem változik szilveszterkor sem. Viszont az elmondható, hogy a havi hívások átlagos számához képest idén a karácsonyi időszakban 60-70 hívással nőtt a telefonhívások száma.

– Év elején viszont van egy csendesebb időszak, amikor még azok is egyedül maradhatnak, akik eddig társaságban ünnepeltek. Ez kiemelkedő időszak a hívások tekintetében?

– A kiugró időszak a karácsony mellett nem ez, hanem inkább a szeptember, mert olyankor kezdődik el a depresszív időszak. Ilyenkor, akik mentális problémákkal küzdenek, még inkább magukba fordulnak. Ősz elején valóban több a hívásunk, de a hónapok során körülbelül azonos hívásszámmal dolgozunk. 

– Milyen jellegű hívások futnak be ilyenkor, ünnepek táján?

– Krízishelyzetekkel, családi problémákkal kapcsolatban keresnek bennünket, de ezek állandóak az év során. Mivel az emberek élete folyamatosan zajlik, jellemzően olyan hívások érkeznek, amikor valakit veszteség ért, vagy a munkahelyét, vagy családtagját vesztette el, és ezt nehezen tudja feldolgozni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában