7 napirendi pontot tárgyaltak

2023.12.08. 17:25

Az agrárium helyzetéről és a közutak állapotáról is szó volt a vármegyei közgyűlésén Szolnokon

Közmeghallgatással egybekötött ülést tartott pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat. A képviselők 7 napirendi pontot tárgyaltak az év utolsó közgyűlésén.

Molnár-Révész Erika

Hét napirendi pontot tárgyaltak a pénteki vármegyei közgyűlésen, mely az idei év utolsó ülése volt

Fotó: Mészáros János

A közmeghallgatás jogával egy állampolgár sem élt, így első napirendi pontként Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke és Juhász Rita, kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője számolt be a vármegye mezőgazdasági helyzetéről.

– Jász-Nagykun-Szolnok vármegye az ország gabonatermő területének több, mint 10 százalékával rendelkezik, ezért a jelenlegi ukrán gabonahelyzet miatti problémák minket kiemelten érintenek. Hirtelen változtatást nem tudunk eszközölni, nem is indokolt, hiszen a géprendszerünk erre a termelési ágazatra fejlesztettük ki. A gazdákat érintő problémák megoldása érdekében „Kiutak” címmel fórumokat tartottunk Szolnokon, Jászberényben és Karcagon, emellett tervezünk még egyet januárban Mezőtúron – mondta az elnök, aki beszélt egyebek mellett az agrároktatás, az öntözőrendszerek és az állattenyésztés fejlesztésének fontosságáról is.

Juhász Rita, a kormányhivatal Agrár-és Vidékfejlesztést Támogató Főosztályának vezetője beszámolójában elmondta, tavaly, vagyis 2022. november 7-én elfogadta az Európai Bizottság Magyarország Közös Agrárpolitikai Stratégiai Tervét, ez lehetővé tette hazánknak, hogy 2023. január elsejétől a 2023-27- es ciklusra vonatkozó támogatásokat fel lehessen használni. Vármegyénkben eddig több, mint 15 milliárd forint támogatást fizettek ki így a gazdáknak.

Második napirendi pontként a vármegye közútjainak állapotáról és felújítási lehetőségeiről beszélt Kovács Péter, a Magyar Közút Nonprofit Kft. vármegyei igazgatóságának vezetője. 

Mint elmondta, a vármegye országos közúthálózatán idén január és november között meleg aszfaltos és speciális hideg keverékes kézi módszerrel 2524 tonna, míg nagy felületű burkolatjavítással összesen több mint 18 ezer tonna aszfaltot használtak fel a kátyúzások során. Mindösszesen a vármegyei úthálózatra több mint 20 ezer tonna anyagot építettek be ebben az időszakban. 

A szakember elmondta, jelenleg 9 vármegyei út építése, bővítése van folyamatban, vagy előkészítés alatt. Ilyen például az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti szakasza, melynek kivitelezése zajlik. 

Előkészítési szakaszban van a szandaszőlősi elkerülő építése, a 32. számú főút M3 autópálya és Jászberény közötti szakasz kétszer két sávra bővítése, a 32. számú főút Jászberény és Szolnok közötti szakasz 11,5 tonnás burkolatmegerősítése, a 32. számú főút M4-es gyorsforgalmi út és Szolnok, Széchenyi István körúti körforgalom közötti szakasz kétszer két sávra bővítése, a 34. számú főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítése, a 45. számú főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésének előkészítése, valamint Jászladány belterületén egy körforgalom építése.

Emellett a TOP Plusz támogatásának köszönhetően számos mellékút is megújulhat a következő évek során, illetve különböző forgalomtechnikai beruházások is megvalósulnak majd.

– Az előző évhez hasonlóan társaságunknak Magyar Falu Program keretében idén is lehetősége nyílt nagy felületű burkolatjavítási munkák elvégzésére. Ennek segítségével az Újszász-Jászapáti összekötő út mintegy 5,4 km hosszú szakasza újulhatott meg. Jövő év első felében, szintén a Magyar Falu
Programban –az idei program folytatásaként – további három útszakaszon összesen 10,7 km hosszon várhatóak hasonló jellegű beavatkozások – ismertette az igazgató.

A közgyűlésen elfogadták az idei költségvetési rendelet módosító javaslatát, a karcagi ipari park kiemelt beruházásához kapcsolódó ingatlan adásvételéről szóló előterjesztést, jóváhagyták az vármegyei önkormányzat jövő évi belső ellenőrzési tervének módosítását. Az ülésen továbbá a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. tevékenységéről, támogatásáról , továbbá a vármegyei önkormányzat és az MBH Bank Nyrt. közötti együttműködési megállapodásáról is szavaztak a képviselők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában