Alkotás

2023.12.24. 10:45

Békés vármegyei szűcshímzés motívumait tanulhatják meg az öcsödiek

Hétről hétre lelkes csapat gyűlik össze Öcsödön, hogy a hímzés csínját-bínját elsajátítsák. A Pantó Antal Hagyományőrző Egyesület a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör pályázatán nyert lehetőséget a foglalkozások megtartására fordította.

Pakainé Pusztai Nóra

Jó hangulatban telnek a hímző szakkör foglalkozásai Öcsödön

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Kalocsai, vagy éppen kunsági hímzés, pókos minták díszítették a falra függesztett terítőket, ahogy beléptünk a helyiségbe. Az öcsödi asszonyok a Nemzeti Művelődési Intézet A Szakkör pályázatának köszönhetően hétről hétre összeülnek, hogy megismerjék a Békés vármegyei szűcs hímzés motívumait.

– Jó feleleveníteni a hímzés különböző formáit – mondta Demjén Andrásné, aki leginkább a pókos mintákat kedveli. Büszkén mutatott néhány már elkészült terítő, illetve fotókat a legutóbbi kiállításon bemutatott darabjáról.

Úgy tűnik, jó döntésnek bizonyult, hogy éppen a hímzést választották, már csak azért is, mert a településen nagy hagyománya van a művészet ezen formájának. A kézműves szakkör már negyvenöt éve működik a faluban, mégis akadnak, akik újat és újat szeretnének tanulni.

– Eredetileg szövést szerettem volna, de a szövőszék helyett kereten kellett volna dolgozni, így kizárásos alapon maradt a hímzés – emelte ki Zubor Erika, a szakkör vezetője. Korábban középkori vásárokat járt Németországban, oda készített ruhákat speciális mintával, ezért is éppen őt választották vezetőnek.

– Nem annyira a ma ismert magyar, hanem a Nyugat-Európában elfogadott motívumvilágból dolgoztam, de nem áll távol a békési szűcshímzés sem – foglalta össze.

A pályázat előírásai szerint legalább húsz alkalommal találkoznak, elsődleges cél a közösség összekovácsolása.

– Az az élvezetes, hogy jó a hangulat, mindenki süt valamit és közben beszélgetünk – tette hozzá.

A videós oktatóanyagokat közösen nézik meg, így haladnak lépésről lépésre, már egy párnahuzat el is készült.

– Megtanulunk drukkolni, hogy hogyan veszünk le egy mintát a már meglévőről, hogyan visszük rá az anyagra. Elsajátítottuk a hímzés alapjait, most azsúrozunk, az nehezebben megy – fordult a tagokhoz, majd hosszas magyarázatba kezdett.

–  Kihúzzuk az anyag szálait, így adja ki a mintát – kezébe is vett egy anyagot majd folytatta. – Hármasával szedjük az ellentétes szálakat és elvarrjuk a szélén – mutatta.

Az elkészült alkotásokból a faluban, majd Lakitelken is kiállítást rendeznek be.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában