A Zagyva tetőzött, a Tisza árad

2023.12.04. 17:00

Belvízvédelmi készültség is van a Jászkunságban

Árvíz- és belvízvédelmi készültség van érvényben a térségünkben. A Zagyva hétfő hajnalban tetőzött Jászteleknél.

Rimóczi Ágnes

Tiszavirág híd

Forrás: Illusztráció

Fotó: Nagy Balázs

December 3-án reggel első-, majd délután másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Zagyva folyó Újszász-Szászberek és Jászberény közötti szakaszára a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

– A novembert csapadékos időjárás jellemezte, a Tisza vízgyűjtőjére a sokéves átlagnak több mint a kétszerese hullott le. November 30-tól egy ciklon érte el a vízgyűjtő teljes területét, ami jelentős mennyiségű csapadékot hozott. Három nap alatt (november 30. és december 2. között) a Felső-Tiszán 64,8 mm, a Szamos-Krasznán 28,5 mm, a Bodrogon 42,2 mm, a Sajó-Hernádon 29,9 mm, a Zagyva-Tarnán 35,1 mm és a Körösökön 27,5 mm csapadék hullott. Ennek következtében árhullámok indultak el a Tiszán és a mellékfolyóin – közölték a témával kapcsolatban a Kötivízig illetékesei.

A december 4-ei reggeli adatok szerint a Tisza Tiszafürednél 564 centiméter, áradó, Szolnoknál pedig 366 centiméter, szintén áradó.

– A jelenlegi információk alapján az elsőfokú árvízvédelmi fokozatot meghaladó vízállásra kell számítani a Tisza Kisköre-alsó szelvényében. Tetőző előrejelzést a vásárosnaményi tetőzés után tudunk kiadni – tették hozzá.

A Kötivízig működési területén pontszerű másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben a karcagi, a kisújszállási és a törökszentmiklósi szakaszokon, elsőfok pedig a cibakházi szakaszon.

– Az igazgatóság hétfőn reggel 8 órától elsőfokú területi készültséget rendelt el a kiskörei, a kunhegyesi és a jászkiséri szakaszokon. Az elmúlt 24 órában a szivattyúkkal átemelt vízmennyiség meghaladta az egymillió köbmétert – olvasható az igazgatóság hétfői tájékoztatójában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában