Beruházás

2023.12.18. 20:00

Fenntartható vízgazdálkodást szeretnének létrehozni Szolnokon

A Széchenyi 2020 program keretében Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata 1.969.750.000 forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert el a „Szolnok központú agglomeráció szennyvízelvezetési és -tisztítási fejlesztésének előkészítése” elnevezésű projekt megvalósítására.

Köllő Judit

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

A beruházás kapcsán a napokban Fejér Andor alpolgármester és Katona Emil, a KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője ismertette a projektet.

– Ennek érdekében az alábbi tevékenységek valósultak meg: általános alapadat előállítás, elővizsgálat, modellezés, programalkotás és műszaki tartalom meghatározása, valamint  a projekt tervezése és engedélyeztetése – fejtette ki a sajtótájékoztatón Katona Emil, a a KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője ismertette a projektet. A víziközmű-rendszerek részletes felmérése alapján megállapítottuk, hogy a Szolnok belvárosi csatornahálózat műszaki állapota alapján jelentős és sürgős beavatkozásokra van szükség. A hálózatba vezetett agglomerációs szennyvíz agresszív kémiai hatása következtében a beton anyagú csövek korróziója mára olyan mértékűvé vált, hogy a csatornák működőképességét veszélyezteti.

A beruházás kapcsán Fejér Andor alpolgármester és Katona Emil, a KSK Mérnöki Vállalkozási Iroda Kft. ügyvezetője ismertette a projektet
Fotó: Kiss János

A program keretében továbbá elkészültek Szolnok belvárosában az ivóvízellátó hálózat vízveszteség csökkentésére irányuló fejlesztése. Emellett megvalósultak az ivóvízellátó hálózaton lévő víztornyok fejlesztési tervei és a Szolnoki Felszíni Vízmű technológiai fejlesztésének koncepcióterve.

– Megvalósult például a Széchenyi városrész szennyvizének vízjogi létesítési engedélyezési tervei, amelynek köszönhetően leválasztják a belvárosi egyesített szennyvízelvezető hálózatról – folytatta Katona Emil. – Továbbá létrejöttek a csatornahálózat rossz műszaki állapotú főgyűjtőjének -Meder utca és szennyvíztisztító közötti kiváltása- vízjogi létesítési engedélyezési tervei. Azonkívül létrejött a Rákóczi út és Meder utca térségében a szennyvizek Mártírok utcai főgyűjtőbe történő átkormányzásaának engedélyezési tervei, valamint a Móra Ferenc úti, József Attila úti és Jósika úti lakótelepeken a csapadékvíz leválasztásának, visszatartásának és zöld-kék infrastruktúra engedélyezési tervei is megérkeztek.

További cél a fenntartható vízgazdálkodás infrastrukturális feltételeinek javítása, valamint a szennyvízelvezetés és -tisztítás, az ivóvízminőség-javítás, a víztakarékosság és éghajlatváltozás kihívásaihoz való alkalmazkodáshoz, valamint a települési zöld-kék infrastruktúrák fejlesztési irányainak való megfelelés kialakítása. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában