Ellenőrzés

2023.12.04. 13:00

Kiváló minősítést kapott egy szolnoki nagyáruház a Nébihtől

A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek fagyasztottélelmiszer-részlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Országszerte harminc boltban jártak az ellenőrök, a vizsgálatok végén egy szolnoki áruház kiváló minősítést kapott.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Megfelelnek-e az előírásoknak a fagyasztóberendezések, a bennük elhelyezett termékek, a dokumentáció, valamint a mérőeszközök. Elsősorban ezeket vizsgálták a hatósági ellenőrök a Nébih Szupermenta programjának keretében.

– Legtöbb esetben a berendezések digitális kijelzőjével, a mérőeszközökkel, a fagyasztók jegesedésével és a kiszóródott termékekkel kapcsolatban merült fel probléma. A hatósági felügyelők felszólítására az érintettek kijavították a hibákat – derül ki a Nébih tájékoztatójából.

A vizsgálatban résztvevő boltok eladóterében lévő fagyasztók mellett a raktári berendezéseket is ellenőrizték.

– Egy kereskedelmi egység fagyasztókamrájában a mért hőmérséklet nem felelt meg az élelmiszereken feltüntetett hűtési tartománynak. A fagyasztott áruk tárolási hőmérsékletének ellenőrzése céljából az ellenőrök megmérték két termék maghőmérsékletét, melyek magasabbak voltak az előírtnál. Az ellenőrök a hűtési lánc megszakadása miatt a fagyasztókamrában tárolt valamennyi élelmiszer forgalmazását megtiltották. Az érintett üzlettel szemben élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki harmincezer forint értékben, és előírták a termékek megsemmisítését – részletezték az egyik vizsgálati esetet az hatóság illetékesei.

Voltak azonban olyan üzletek, melyek jól „vizsgáztak”. A Szupermenta „nyomozói”  klasszikus vásárlói szempontok alapján is felmérték az üzleteket.

– Megnézték a boltok tisztaságát és rendezettségét, szintén kiemelt figyelmet fordítva a fagyasztottélelmiszer-részlegre. Az összesített értékelés a hatósági ellenőrzés, a laboratóriumi vizsgálatok és a vásárlói felmérés eredményei alapján alakult ki. Az ellenőrzött harminc bolt közül tíz vidéki üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést. Közöttük egy szolnoki nagyáruház is – derül ki az eredményekből.

Mintát is vettek, laborban vizsgálták, megnyugtató az eredmény

A helyszíni ellenőrzés során az eladótérben található bevásárlókosarakról és -kocsikról, a pénztárakról, a hűtőberendezésekről, valamint a raktárban lévő fagyasztók belső felületéről vett törletmintákat megvizsgálták a Nébih laboratóriumában. Az eredmények megnyugtatóak, ugyanis a minták egyikében sem volt jelen kórokozó mikroorganizmus. Néhány esetben nem kórokozó baktériumok jelenlétét igazolta a laboratórium, azonban a vizsgált felületek szennyezettsége nem volt kiugróan magas, különösen annak tükrében, hogy az ellenőrzött egységekben sok vásárló fordul meg.


 


 


 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában