M44

2023.12.06. 06:55

Lázár János: megépül a kunszentmártoni elkerülő

Folyamatosan foglalkoztatja a kunszentmártoniak a települést elkerülő útszakasz megépítése. A belvárosban ugyanis szinte már elviselhetetlen zajt csapnak a teherautók és kamionok. Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrégiben a tiszazugi településen járt, ahol egyebek mellett az M44 új csomópontjának kialakításáról is biztosította a vezetőket.

Pakainé Pusztai Nóra

Lázár János építési és közlekedési miniszter, Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és Wenner-Várkonyi Attila polgármester az elkerülő és az M44 új csomópontjának mihamarabbi megépítéséről egyeztettek

Forrás: Kunszentmárton facebook

Mezőtúr és Tiszaföldvár mellett Kunszentmárton vezetőivel is egyeztetett nemrégiben Lázár János építési és közlekedési miniszter. A régió fejlesztési igényeit fogalmazták meg közösen. A földvári művelődési házban tartott pódiumbeszélgetés előtti sajtótájékoztatón az aktualitásokat emelte ki.

– Kunszentmártonban a legfontosabb téma az M44 új csomópontjának kialakítása, mely a 45-ös út Kunszentmártont elkerülő szakaszának egyik lépése – nyilatkozta.

A tervezés 2022-ben kezdődött, a háború miatt viszont leállították a beruházást. Ezzel együtt is a kiviteli tervek 2024-ben elkészülnek.

– Megkezdjük a Kunszentmártont és Hódmezővásárhelyt összekötő 45-ös út újjáépítését, ez a tiszazugi várost elkerülő szakasszal kezdődik majd – tette hozzá.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra  Fejlesztő Zrt.-nél az M44 csomópont mihamarabbi megépítését szorgalmazzák, legvégső határidőként 2027-et jelöltek meg.

Wenner-Várkonyi Attila Kunszentmárton polgármestere a 45-ös várost elkerülő közel nyolc kilométeres szakaszról elmondta, hogy tisztán zöldmezős beruházás, minimális tervezéssel a többitől leválasztható és külön megépíthető. Ezért is kérte a minisztert, hogy a csomópont mihamarabb elkészüljön. Az egyeztetésen az alsóbbrendű utakról is szó volt.

– Általában probléma a térségben, hogy az alacsonyabb rendű utak nagyon rossz állapotban vannak. A kormánynak meg kell tárgyalni egy országos közútfejlesztési programot, hazánkban a 31 ezer kilométer úthálózatból közel 15 ezer azonnali felújításra vár, anyagi forrás kérdése mindez. Tervek között szerepel, hogy 2024-től a Magyar Közút a választókerület alsóbbrendű útjait felújítsa – egészítette ki korábbi gondolatait Lázár János miniszter.

Az élelmiszeripart fejlesztenék a Tiszazugban

– A Szolnok, Debrecen, Békéscsaba közötti háromszög és az Alföld közepe fejlődésre érdemes, tartalékot jelenthet. Az M44-es megépítésével sikerült lehetőséget teremteni az itt élők számára az életminőség javítására, magasabb keresetekre. Ezt szeretnénk folytatni, hogy ne csak munkahelyek, hanem még jobban fizető munkahelyek legyenek – mondta határozottan Lázár János építési és közlekedési miniszter a sajtótájékoztatón.

A térségben az élelmiszeriparnak, feldolgozásnak nagy hagyományai vannak, sajnos sok üzem szűnt meg, ezt az ágat a tervek szerint újjá szeretnék építeni.

– A kormány új célkitűzése az, hogy élelmiszerrel önellátóak legyünk, ebben Jász-Nagykun-Szolnok vármegyére komoly feladat és felelősség hárul – emelte ki.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában