Közgyűlési döntések

2024.01.25. 13:55

Fizetőssé válik a Gutenberg téri parkolóterület, tovább bővült a szolnoki értéktár

Eddig ingyenes parkolóhelyek válnak fizetőssé a városban; strandröplabda-pályát alakítanak ki a Tiszaligetben; s újabb helyi kinccsel gazdagodott a Szolnoki Értéktár. Többek között ezen témákról is tárgyalt csütörtökön délelőtt a vármegyeszékhely közgyűlése.

Mészáros Géza

Fontos döntéseket hoztak a csütörtöki közgyűlésen Szolnokon

Fotó: Mészáros János

A napirend előtti képviselői, illetve frakcióvezetői kérdésekkel, valamint azokra adott válaszokkal együtt is alig másfél óra alatt véget ért  a szolnoki közgyűlés januári ülése csütörtökön. A képviselő-testületből ezúttal László Norbert és Molnár Iván maradtak távol. A vármegyeszékhely ifjúságát a közgyűlésen Suki Kristóf diák-alpolgármester és Horváth Attila, a Szolnok Városi Diákok Tanácsa elnöke képviselte.

Füle István DK-s képviselő napirend előtti kérdésére, miszerint egyes lakosok jelezték felé, hogy a Meder utcában hangosnak és feleslegesnek tartják a „fekvő rendőr” meglétét, Fejér Andor alpolgármester jelezte, hogy a városházára eddig csak egyetlen észrevétel érkezett a felvetett problémáról. Ugyanakkor, huszonkét névvel ellátott aláírásgyűjtő-ívvel nyomatékosított kérésre, lakossági kezdeményezésre építtette ki korábban a város a Meder utcában a forgalomlassító küszöböt, melyet a térségben élők jelentős többsége ma is örömmel vesz és hasznosnak tart.

Dr. Horváth László, a Szolnoki Értéktár Bizottság elnöke javaslat-tételekre szólította fel a lakosságot a leendő helyi kincsek érdekében
Fotó: Mészáros János

A közgyűlés első napirendi pontban tárgyalta a Szolnok parkolási rendjét érintő rendeletének módosításáról szóló előterjesztést. A javaslat a Gutenberg tér 1-4. számú sorházak között, a Nyári Lőrinc Zagyva-híd várkerületi pillére mellett elhelyezkedő tizenöt férőhelyes parkolóterület – I. számú zónás díjszabással – fizetőssé tételét tartalmazta. A kezdeményezést ezúttal is az ott lakók többsége az önkormányzathoz benyújtott aláírásgyűjtéssel indította el, mivel a saját járműveikkel nem tudnak az ingatlanuk közelében parkolni az éjjel-nappal, térítésmentesen várakozó, vagy ott hagyott „idegen” autók miatt. Ezt az előterjesztést a közgyűlés megszavazta.

Kikerült ebből a rendeletmódosítási indítványból az a rész, miszerint március elsejétől a közlekedésben részt vevő, tisztán elektromos gépjárművek is kötelesek parkolódíjat fizetni. Ezt a javaslatot egy későbbi ülésen fogják megtárgyalni a képviselők. Ide tartozó felvetése volt Borda Zoltán független képviselőnek, aki arról érdeklődött, miért nem működik hosszabb ideje a belvárosi vásárcsarnok parkolórendszere. A kérdésre adott válaszában Lits László, a szolgáltató szolnoki NHSZ-csoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a piac egésze jelentős fejlesztés előtt áll, ezért az elavult parkolórendszerét a beruházás kivitelezési igényeihez fogják majd kialakítani.

Nem várathat magára egy magas minőségű, hivatalos versenyek megrendezésére is alkalmas strandröplabda-pálya megépítése a Tiszaligetben azután, hogy a Magyar Röplabda Szövetség évekkel korábban jóváhagyta az erre vonatkozó pályázatot, és a közgyűlés is támogatásra javasolta a beruházást. A tiszaligeti strandfejlesztés elhúzódása miatt a pályát azonban az épülő fürdő területe helyett a teniszstadion két salakospályája helyén fogják megépíteni úgy, hogy az új strandröplabda-aréna és kiszolgáló objektumai a teniszpályákkal és a strandfürdővel is közvetlen összeköttetésben legyenek. A bruttó ötvenötmillió forintos beruházáshoz a város tizenhat és félmillió forinttal járul hozzá, a további harmincnyolc és félmillió forint TAO-támogatás pedig már rendelkezésre áll.

A légópincében berendezett kiállítás is értéktárba került

A Szolnoki Értéktár Bizottság (SZÉB) képviseletében dr. Horváth László elnök számolt be a helyi értéktár munkájáról a közgyűlésen. A bizottság elnöke elmondta, hogy a tavaly tíz esztendős helyi értéktárba ez idáig nyolc kategóriában ötvenhárom elem került be. Utoljára a jubileumi 2023-as év végén bővült, mikor is új lokális kincsként a szolnoki vasútállomás hajdani légópincéjében a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgári Védelmi Szövetség által berendezett „Légoltalomtól a katasztrófavédelemig” című állandó kiállításának értéktárba helyezéséről döntött a bizottság. Dr. Horváth László elnök ugyanakkor megjegyezte, számos olyan szolnoki építészeti, természeti és egyéb kategóriájú értéknek van még napjainkban is birtokában a város és lakossága, amelyeket érdemes volna a települési kincsek sorába választani. A javaslatokat a szolnokiertektar.hu honlapon bárki megteheti.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában