Fejlesztések

2024.01.23. 11:25

Fontos csomópont újul meg Berényben és Szolnokon is, de útfelújításokat is terveznek

Van, ami már készül, van, ami még előkészítési szakaszban van. Ezek eredményeként azonban már biztos, hogy ebben az esztendőben több útszakasz is megújul a Jászkunságban. A Magyar Közút szakemberei mindezek mellett burkolatjavításokat is folyamatosan végeznek.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Bár jelenleg a kivitelezés szünetel, az időjárás függvényében nemsokára folytatódhat a munka Szolnokon a 32-es főút 73-as kilométerszelvényében, ahol egy csomópontot alakítanak ki. 

Új gyalogátkelőt is kijelölnek a szakemberek

– A Nagy Imre körút és a Jósika utca csomópontjának jelzőlámpás átalakítása még tavaly, hazai forrás biztosítása mellett kezdődött. A projekt keretein belül a csomópont mindhárom ágán jelzőlámpás forgalomirányítást vezetünk be, egy új gyalogos átkelőhelyet jelölnek ki a szakemberek a Jósika úton, az útcsatlakozás torkolatában. Átépül a kiemelt- és süllyesztett szegélysor, s részben új víznyelők biztosítják a lehulló csapadékvíz elvezetését – mondta el a projekttel kapcsolatban Pécsi Norbert Sándor. A társaság kommunikációs osztályvezetője hozzátette: a téli üzemeltetési időszakra tekintettel a kivitelezés december óta szünetel, ezalatt a kiépített ideiglenes forgalomkorlátozás segíti a balesetmentes közlekedést, amíg az időjárási viszonyok megengedik az építési munkálatok tavaszi folytatását. 

– Befejezésként az érintett szakaszon a kopóréteg cseréje, valamint a burkolati jelek felfestése valósul majd meg. Az új jelzőlámpás forgalomirányítás beüzemelése a kivitelezés befejezése és a forgalomba helyezési eljárás elindítása után lesz lehetséges. A projektnek köszönhetően a Jósika útról a balra nagy ívben, az országos közútra történő fordulás biztonságosan, probléma nélkül történhet meg, mely régóta jelentett gondot az ott élőknek, különösen a csúcsidőszakokban – részletezte a szakember, aki hozzátette: a műszaki átadás-átvétel eljárás tervezett időpontja április. 
Jászberényben is egy új csomópont épülhet idén. 

Jászberényben is kialakítanak egy csomópontot

– Előkészítés alatt álló projekt Jászberényen a 31114-es bekötőút és a Necső telep csomópontjának átalakítása – emelte ki Pécsi Norbert Sándor. A kommunikációs vezető magyarázatképpen elmondta, hogy Jászberény közigazgatási területén belül több dinamikusan fejlődő ipari terület is található. A térség egyik meghatározó ipari vállalata a város keleti határában lévő Jász-Plasztik Kft., a cég telephelyének fejlődése nagymértékű gépjármű forgalmat eredményezett, amely indokolttá tette az említett csomópont átépítését.
– A kormány és a kft. között megegyezés született, hogy a cég vállalja az előkészítési feladatokat, így a tervezést és engedélyeztetést, és azok költségeit – tette hozzá az osztályvezető. A kivitelezés keretében új csomópontot alakítanak majd ki a szakemberek az országos közúton, Jászjákóhalma felől egy külön balra kanyarodó sáv, Jászberény centruma felől pedig egy jobbra kanyarodó kijárati ék építésével. Necső telep felől a felújítást követően burkolati jelek felfestésével lesz biztosított a két kanyarodó sáv. 

– Az engedélyezési terveket véglegesítették, az engedélyezési eljárás elindult, várhatóan márciusban kaphat építési engedélyt a projekt, s addigra készülhet el a kivitelezési terv is. Eredményes közbeszerzési eljárás, valamint a minisztérium részéről történő forrás biztosítása esetén 2024 második félévében valósulhat meg a beruházás – számolt be Pécsi Norbert Sándor.

Kilométerenként közel két tonna aszfaltot használtak fel

A Magyar Közút Zrt. saját kivitelezésben is végez útfelújításokat, burkolatjavításokat. 

– Tavaly Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében történt fajlagosan a legtöbb kézi erővel végzett hideg- és melegaszfalt bedolgozása. A kilométerenként 1,9 tonna aszfalt bedolgozással országos szinten első helyen áll a vármegye. Saját kivitelezésünkben a vármegye saját gépláncával több mint 13 kilométer hosszúságú út burkolata újulhatott meg, valamint az előző időszakhoz képest több, mint harminc százalékkal nagyobb területen tudtunk kaszálást is végezni – számolt be az eredményekről Pécsi Norbert Sándor. 

Idén is jelentős útfelújításokat terveznek

A Magyar Közút kommunikációs osztályának vezetője kiemelte: 2024-ben a Magyar Falu Program keretein belül, saját géplánccal további utak burkolata újulhat meg a tervek szerint 12500 tonna aszfalt bedolgozásával. 

– A 3404. jelű, Bánhalmát és Kenderest összekötő út 6,5 kilométeres szakaszát, a 46145. jelű, Tiszainoka bekötőút 2,2 kilométeres szakaszát javítjuk, valamint a 46144. jelű, Tiszakürt bekötőút 2,5 kilométeres szakaszát újítják majd a kollégáink – szólt a tervekről az osztályvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában